TENSIÓ ALS EUA

Els supremacistes blancs, a la recerca de la guerra racial

Trump només assenyala 'antifa', grups antisistema, com a enemic, però els grups d'extrema dreta també aprofiten les revoltes

zentauroepp53619379 topshot   ariel view of protestors gathered near the makeshi200602204914

zentauroepp53619379 topshot ariel view of protestors gathered near the makeshi200602204914 / CHANDAN KHANNA

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump ha posat els focus i la seva diana en ‘antifa’, la difusa xarxa de grups antisistema i antifeixistes d’esquerra que responsabilitza de la violència que ha impregnat les protestes per l’homicidi de George Floyd que s’estenen per tots els Estats Units i l’activitat de la qual és evident i innegable. El silenci del president, en canvi, és eixordador referent als extremistes de dreta, incloent grups supremacistes blancs que estan aprofitant la revolta i el caos per provar d’avançar el seu objectiu de desencadenar una guerra racial al país.

És una realitat que reconeix el seu Departament de Seguretat Nacional. Divendres des d’allà es va enviar un memoràndum d’intel·ligència a càrrecs policials de tot el país alertant que «anarquistes i extremistes de milícies» podien intentar explotar les manifestacions, segons ‘Politico’. I aquest document revelava, citant l’FBI, que dos dies abans «un canal d’extremistes supremacistes blancs incitava els seus seguidors a provocar violència i arrencar, disparant a la multitud, el «boogaloo», un terme utilitzat per alguns extremistes violents per referir-se a l’arrencada d’una segona guerra civil».

Els ‘acceleracionistes’

Res, ni a l’extrema esquerra ni a l’extrema dreta, és monolític, i en unes protestes que van néixer demanant justícia en el cas de Floyd, però que han crescut fins a ser molt més, és difícil identificar o individualitzar totes les causes. Alguns dels grups d’extrema dreta, especialment els d’integrants més joves, mostren solidaritat amb la comunitat negra amb la qual senten que comparteixen l’animadversió per la policia. D’altres, no obstant, estan buscant establir un estat blanc de raça pura.

Un dels moviments que està fent més evident la seva determinació d’aprofitar el moment és el dels anomenats «acceleracionistes», que animen els seus seguidors neonazis a anar a les protestes i cometre actes de violència contra gent negra amb l’objectiu d’exacerbar les tensions ètniques i fer esclatar una guerra racial. Estan desplegant moltes de les seves tàctiques tant ‘online’, en fòrums com 4chan i 8chan o en xarxes socials. I aquest mateix dilluns Twitter anunciava que havia eliminat un compte que deia representar antifa i que feia una crida a la violència. El compte, en realitat, havia sigut creat per un conegut grup supremacista blanc, Identity Evropa.

Por palpable

Notícies relacionades

La por que es palpa al parlar amb veïns de Minneapolis no és en absolut virtual. Ha crescut l’alerta per l’aparició de cotxes i de material inflamable en barris residencials, una realitat que reconeixen les autoritats locals, que han demanat que se l’alerti d’aquestes troballes. I tot i que bé podrien ser materials que deixen preparats extremistes d’esquerra, el que sempre s’esmenta en les converses és l’extensió de la ideologia supremacista blanca a tota la regió de l’Oest Mitjà.

Una veïna asseguda en una de les patrulles veïnals del seu barri a la zona sud de la ciutat diumenge arribava a assegurar que «la policia els ajuda». I de la seva boca sortia el nom de Bob Kroll, poderós president del sindicat policial local, un aliat de Trump que ha sigut acusat, incloent una queixa en contra seu presentada per altres policies, de racisme. Com el president amb antifa, Kroll ha titllat Black Lives Matter d’«organització terrorista».