la visió del corresponsal

Minneapolis: la mirada de l'enviada especial

La periodista d'EL PERIÓDICO Idoya Noain retrata des de l'epicentre del conflicte les protestes per la mort de George Floyd

zentauroepp53598729 internacional idoya minneapolis200531195040

zentauroepp53598729 internacional idoya minneapolis200531195040

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Arran de la mort dilluns passat de George Floydun home negre ofegat sota el genoll del policia blanc Derek Chauvin, la ciutat de Minneapolis s’ha convertit en un polvorí que ha desencadenat onades de protestes a tots els Estats Units contra la brutalitat policial i la injustícia racial. Els enfrontaments i disturbis s’han estès per tot el país en diverses nits de caos que s’han saldat amb centenars de detencions, dures càrregues policials, incendis i múltiples tocs de queda a les principals ciutats.

La Guàrdia Nacional dels Estats Units ja s’ha mobilitzat o està a punt de fer-ho en 13 estats. Una desena de governadors (Minnesota, Ohio, Geòrgia, Colorado, Wisconsin, Kentucky, Texas, Utah, Washington i Missouri) han sol·licitat públicament la seva intervenció per intentar contenir els disturbis. Fins i tot l’Exèrcit dels Estats Units ha plantejat obertament la seva participació. 

Idoya Noain, periodista d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA a Nova York, s’ha traslladat fins a Minneapolis, epicentre del conflicte, per narrar com s’estan vivint les protestes, en un experiment similar a un altre en el qual va participar fa uns dies per mostrar com evolucionava la pandèmia del coronavirus al costat dels corresponsals a Roma, Londres, París, Berlín, Nova York, Istanbul, Moscou, Buenos Aires, Mèxic i Washington. La cobertura sobre el terreny aporta històries i moments que enriqueixen i apuntalen el relat periodístic.

«Vull ser part de la història»

«Vull ser part de la història. Perquè estem fent història», assegura Kaiya, de 18 anys, enfundada en una màscara antigas en una manifestació pels carrers de Minneapolis, en un dels tuits publicats per Noain en els quals retrata com està vivint la ciutat les multitudinàries protestes per un altre cas de letal violència policial tenyida de racisme.

 

En altres vídeos, la periodista recull les veus i cartells dels manifestants, en peu malgrat els gasos lacrimògens que llança la policia durant a l’avinguda East Lake, un dels cràters d’aquest Minneapolis volcànic d’ira. 

 

 

«It’s not a riot. It’s a revolution» (‘No és un avalot. És una revolució’), es pot llegir en una de les pancartes fotografiades per Noain, que també ha captat les pintades i destrosses en diversos locals. En un d’ells, amb la cara de Floyd.

 

 

 

 

 

Notícies relacionades

Les imatges captades també ens ensenyen com només queden trossos de paret, runa i un cartell cremat a El Nuevo Rodeo, el local llatinoamericà per al qual van treballar com a vigilants de seguretat tant Floyd com Chauvin. 

La Policia de Minneapolis ha confirmat desenes de detencions, però s’espera que la ciutat continuï sent un volcà en erupció per l’onada de protestes contra la violència policial contra les minories.