GUERRA CIVIL

Els EUA acusen Rússia d'enviar avions de combat a Líbia

El desplegament, de confirmar-se, es produeix en un moment en què els aliats del Kremlin perden terreny en el conflicte del país nord-africà

zentauroepp53545999 a picture released by the us africom  the us africa command 200527165550

zentauroepp53545999 a picture released by the us africom the us africa command 200527165550

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Els EUA han acusat aquest dimarts Rússia d’enviar avions de combat a Líbia en recolzament de les milícies comandades pel general Khalifa Haftar, enfrontat al Govern de l’Acord Nacional (GNA), reconegut per la comunitat internacional. «Els avions russos molt probablement proporcionaran recolzament aeri i força de foc» als mercenaris russos vinculats al grup Wagner, pròxim al Kremlin, que combaten des de fa anys mà a mà juntament amb les tropes de Haftar, ha advertit en un comunicat el comandament de les forces dels EUA a l’Àfrica.

Segons les mateixes fonts, els aparells, quatre Mig-29 i dos Sukhoi Su-24, van abandonar el territori rus i van transitar per una base russa a Síria, on van ser repintats per ocultar els senyals militars distintius del país d’origen. El comandament nord-americà a l’Àfrica ha acompanyat les seves acusacions amb una galeria de fotos en què s’identifiquen suposadament avions russos «de quarta generació» volant sobre l’espai aeri libi o en una base aèria del país nord-africà. Moscou, per boca d’Andrei Kràsov, vicepresident de la Duma per a Assumptes de Defensa, ha negat vehementment les acusacions. «És un nou conte de l’horror a l’estil americà», ha declarat.  

Moment crític per a les milícies de Haftar

Notícies relacionades

El nou desplegament militar del Kremlin, si es confirmar,passa en un moment especialment crític per als seus aliats al país nord-africà. L’ofensiva contra Trípoli, la capital, iniciada pel general Haftar l’abril del 2019 s’ha empantanegat, i no ha aconseguit els objectius esperats. Les seves tropes han rebut nombrosos revessos al camp de batalla en les últimes setmanes i han sigut expulsades per les milícies lleials al GNA de nombroses localitats del sud de Trípoli. De fet, segons informacions del GNA, els mercenaris russos de Wagner han hagut de ser evacuats precipitadament de les seves posicions al voltant de la capital líbia i s’han replegat a la base d’al-Jufrah, al centre del país, a centenars de quilòmetres de Trípoli, segons han assegurat fonts locals a l’agència Bloomberg.    

Encara està fresc en el record el que va passar el setembre del 2015 durant la guerra civil a Síria, quan l’aviació russa es va desplegar al país en un moment en què les forces del seu soci local, el règim de Bashar al-Assad, perdien terreny per tots costats. La intervenció militar russa al país del Pròxim Orient, en especial els bombardejos de la seva aviació contra posicions rebels i gihadistes, van aconseguir revertir el curs de la contesa. Cinc anys després, Al-Assad no només segueix en el poder, sinó que ha reprès el control d’una gran part del territori sirià. «Rússia intenta clarament a Líbia fer inclinar la balança al seu favor, com ho va fer a Síria», ha emfatitzat Stephen Towsend, comandant de les forces nord-americanes a l’Àfrica.           

Temes:

Rússia Líbia