LA DESESCALADA

Voluntaris contra les aglomeracions

Itàlia recluta 60.000 voluntaris per controlar la desescalada

La mesura aixeca una nova agra polèmica política i mediàtica

zentauroepp53520877 24 may 2020  italy  rome  people crowd at the streets of the200526173010

zentauroepp53520877 24 may 2020 italy rome people crowd at the streets of the200526173010 / Cecilia Fabiano LaPresse via ZUM

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Uns 60.000 voluntaris contra les aglomeracions per evitar nous contagis a Itàlia en el moment més delicat de la desescalada. D’això es tractava.

Ho havien demanat els representants dels 8.000 alcaldes del país (ANCI) per afrontar un desconfinament ja previst com a desordenat. El Govern es disposava a donar-los-hi, però s’ha aixecat una polèmica política i mediàtica, que ha desorbitat la iniciativa. «Rondes», «vigilants», «xèrifs», «guàrdies civils», són alguns dels epítets. «La fantasia al poder», titulava un diari. «Marxa enrere, no tindran prerrogatives de policia», deia un altre, ignorant que ningú havia demanat aquestes competències. També se’ls ha dit «guardians iranians de la revolució» i «goril·les veneçolans».

Com ja era la petició dels alcaldes, seran «voluntaris civils», no remunerats i amb una assegurança contractada per Protecció Civil. Controlaran que no es formin aglomeracions i advertiran els interessats. Si no funciona, informaran els agents de Protecció Civil del lloc.

Error de comunicació

Notícies relacionades

L’estèril polèmica es va disparar diumenge probablement per un error de comunicació, quan des d’una televisió el ministre per a les autonomies, Francesco Boccia, va mostrar als italians una samarreta amb la frase «assistent civil». Diu ara Boccia: «Em referia al distanciament social, a les persones que donen un cop de mà per comptar que no n’entrin molts en un parc o en una església». En ple caos pandèmic el seu ministeri va reclutar 800 metges i 9.500 infermers. «Parlem de persones que portaran medecines als avis sols, persones que regalaran 12 hores setmanals a la seva ciutat», diu.

Objectius no en falten. En el primer cap de setmana de desconfinament el passeig de mar de Nàpols va quedar embussat fins a les quatre de la matinada. Les platges de Roma estaven a vessar com no succeeix ni a l’agost. Els ‘Navigli’ de Miguel Ángel, zona tradicional de la moguda de Milà, eren com el metro en hora punta. Sense mascaretes, o baixades fins al coll, o simplement portades com a braçalet. Sense distàncies físiques i en alguns casos amb sorna. «Sí, ens hem abraçat, el virus afecta només els avis», deia una jove de 21 anys. «Hem fet la nostra part, ens mereixem una mica de diversió», afegia un noi de 22. «Els joves són inconscients i els adults neguen l’incontrolable», conclou la psicoanalista Caterina Tabasso.