el coronavirus i la diplomàcia

La Xina acusa els EUA de portar les relacions cap a la guerra freda

«Hi ha un virus polític que es propaga pel país nord-americà», afirma Wang Yi, ministre xinès d'Exteriors

segea53516497 beijing  china   24 05 2020   people wearing protective face200524135825

segea53516497 beijing china 24 05 2020 people wearing protective face200524135825 / WU HONG

2
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge el ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, va afirmar que els EUA estan portant les relacions amb la Xina al «caire d’una nova guerra freda» i va assegurar que, a més de la Covid-19 hi ha un «virus polític» que es propaga pel país nord-americà, al qual va acusar d’utilitzar cada oportunitat per atacar la nació asiàtica.

«Ens hem adonat que algunes forces polítiques als Estats Units estan prenent com a ostatges les relacions xineses i nord-americanes i empenyent els nostres dos països al caire d’una nova guerra freda», va dir Wang en una conferència de premsa en el marc de reunió anual de l’Assemblea Nacional Popular (ANP).

La confrontació

El canceller xinès va remarcar que les dues principals potències mundials «perden amb la confrontació» i «guanyen amb la cooperació» i que han de trobar «una manera de conviure pacíficament», ja que sobre totes dues «recauen grans responsabilitats» per mantenir la pau al món.

Les relacions entre Pequín i Washington, ja espinoses abans de la pandèmia a causa de la guerra comercial, s’han deteriorat notablement arran de l’aparició del coronavirus, després que el president dels EUA, Donald Trump, parlés del «virus xinès» i acusés el gegant asiàtic d’ocultar dades sobre l’origen i els començaments de la malaltia.

Wang va instar els EUA a no «malgastar més un temps valuós i no ignorar les vides», ja que «hi ha coses més importants a fer» entre els dos països com, «primer, aprendre l’un de l’altre, compartir l’experiència» en la lluita contra la pandèmia i «ajudar-se mútuament» per guanyar la batalla al virus.

Les dues potències

A més, va dir que les dues potències necessiten començar a coordinar les seves polítiques macroeconòmiques en benefici de les seves pròpies economies i de l’economia mundial i va assegurar que la Xina «no té intenció de reemplaçar els EUA». «Aquest virus polític [que es propaga pels EUA juntament amb el coronavirus] és l’ús de cada oportunitat per atacar i desprestigiar la Xina», va dir i va acusar «alguns polítics» nord-americans de «fabricar massa mentides» i «ordir massa conspiracions» contra Pequín.

Notícies relacionades

El cap de la diplomàcia xinesa va assegurar que els que volen que el seu país pagui una compensació per haver sigut l’origen de la pandèmia de coronavirus, tal com han demandat alguns dirigents dels EUA, «estan somiant desperts». A més, va advertir que Washington «no ha de desafiar la línia vermella de la Xina» respecte a Taiwan, territori que Pequín considera una província díscola i la independència del qual respecte al gegant asiàtic els EUA recolzen obertament.

Respecte a l’aprovació prevista per part de l’ANP d’una llei de seguretat estatal per a Hong Kong, va recalcar que es tracta d’«un tema intern» de la Xina en què «no està permesa la intervenció estrangera». Wang va afirmar que, «per a tots els països, mantenir la seguretat és una competència del govern central» i un «requeriment indefugible» i va assenyalar que la llei «no perjudicarà l’alt grau d’autonomia» de l’excolònia britànica, alhora que «afavorirà el manteniment del model d’un país, dos sistemes».