TENSIÓ AMB MOSCOU

Trump retirarà els EUA d'un altre acord de control d'armes

La decisió es llegeix en clau de potencial retirada del New START, l'últim gran pacte armamentístic que li queda amb Rússia

zentauroepp42163807 files  in this file photo taken on november 11  2017 us pres180217185124

zentauroepp42163807 files in this file photo taken on november 11 2017 us pres180217185124 / MIKHAIL KLIMENTYEV

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El president Donald Trump ha decidit retirar els Estats Units d’un altre pacte de control d’armes establert amb la intenció de reduir el potencial d’un conflicte armat amb Rússia, el tercer acord de control d’armes que abandona durant el seu mandat després de la sortida del pacte de control d’armes nuclears amb l’Iran i del de Forces Nuclears de Rang Intermedi .

L’Administració ha començat ja a informar altres països signants de l’abandonament de l’acord Open Skies (Cels Oberts), una decisió que segons ‘The New York Times’ comunicarà a Moscou aquest divendres. I el pas s’està llegint en la clau de la possibilitat que Trump, si és reelegit, es retiri del New START. Aquest és l’últim gran tractat armamentístic que queda entre les dues grans nacions, limita a 1.500 els míssils nuclears que pot desplegar cada una i expira el 5 de febrer del 2021. Trump vol que el firmi la Xina, però és una opció que Pequín rebutja.

Les queixes de Washingon

El Tractat de Cels Oberts va ser inicialment proposat per Dwight Eisenhower a la Unió Soviètica. Rebutjat llavors, el va reviure George H. W. Bush, es va firmar el 1992 i va entrar en vigor una dècada després, quan el va ratificar el país número 20. Avui el componen 34 nacions, que gràcies a l’acord poden utilitzar els espais aeris dels altres signants amb equipament de sensors per garantir que no es prepara cap acció militar.

Notícies relacionades

Fa temps que Washington es queixa que Moscou incompleix la seva part al no permetre determinats vols i al març, en una compareixença davant el Congrés, el secretari de Defensa, Mark Esper, va assegurar que «fa anys que els russos fan trampes». El Pentàgon i la comunitat d’intel·ligència dels EUA també han assegurat en informes classificats que Rússia està aprofitant els vols sobre els EUA per localitzar infraestructures claus susceptibles d’atacs cibernètics.

Males notícies per a Europa i l’OTAN

La retirada no és bona notícia per a països europeus i aliats de l’OTAN, que tot i que es mantindran en el pacte han advertit que la sortida dels EUA tancant el seu espai aeri possiblement serà replicada de forma igual per Moscou, impedint missions de reconeixement ara vitals per observar moviments de tropes.

Temes:

Estats Units