Pròxim Orient

La UE demana al nou Govern d'Israel que abandoni les annexions a Cisjordània

Recorda a l'Estat hebreu la necessitat de respectar el dret internacional i no descarta aplicar noves sancions

zentauroepp53105651 file photo  israeli prime minister benjamin netanyahu speaks200416190906

zentauroepp53105651 file photo israeli prime minister benjamin netanyahu speaks200416190906 / POOL New

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unió Europea (UE) ha reclamat avui al nou Govern israelià que abandoni els plans d’annexió a Cisjordània i ha recordat a l’Estat hebreu la necessitat de respectar el dret internacional, en una declaració aprovada per 25 dels 27 estats membres. «Instem Israel a abstenir-se de qualsevol decisió unilateral que condueixi a l’annexió de qualsevol territori palestí ocupat i que, com a tal, sigui contrari al dret internacional», diu la declaració emesa pel cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.

«Estic encantat que 25 estats membres de la UE hagin recolzat aquesta declaració, que és el resultat d’una iniciativa que vaig prendre el 12 de maig amb el meu col·lega irlandès Simon Coveney», ha valorat Borrell al costat del cap de la diplomàcia de Luxemburg, Jean Asselborn. No obstant, aquest últim ha lamentat «profundament» que dos països de la UE hagin desaparegut «en un tema tan crucial per a la credibilitat» de la seva política exterior. Àustria i Hongria es van negar a subscriure’s a la declaració el passat 15 de maig.

La solució: dos estats

La declaració recorda les posicions de la UE sobre la necessitat de respectar el dret internacional i el suport a la solució de dos estats, amb Jerusalem com la futura capital de tots dos, l’única forma de garantir una pau i estabilitat duradores en el regió», ha dit Peter Stano, portaveu de Borrell.

«Reiterem la posició de la UE acordada per tots els estats membres. No som al final d’un procés. S’ha format un nou Govern israelià. La UE està llesta per treballar-hi de manera constructiva», ha insistit. «No estem parlant de sancions. Ens estem posant en una situació de prevenció. Aquest text no és agressiu», va afegir Asselborn a France Presse el cap de setmana.

«Si Israel pren mesures i annexa la Vall del Jordà a Cisjordània, no veig diferència amb el que Rússia va fer amb Crimea» el 2014, va argumentar el ministre de Luxemburg.

Evitar les sancions

Notícies relacionades

«Però no vull parlar de sancions en aquest moment (...) tenim dos mesos per davant, fins al 15 de juliol, per convèncer Israel d’abandonar aquest projecte», va dir. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, va dir el diumenge que ja «era hora» que Israel «apliqués la seva llei» en parts de Cisjordània.

Israel planeja annexionar més de 130 assentaments jueus a la Cisjordània ocupada i la Vall del Jordà, una franja de terra que s’estén entre el llac Tiberíades i el mar Mort, que s’integraria a la seva frontera oriental amb Jordània.