Crisi sanitària

França imposa quarantena als viatgers que arribin d'Espanya per reciprocitat

La mesura s'aplicarà mentre estigui en vigor la dictada per la Moncloa

Els francesos podran anar de vacances per França el juliol i l'agost

zentauroepp53407453 paris louvre200514125143

zentauroepp53407453 paris louvre200514125143 / CHARLES PLATIAU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / AFP

França posarà en quarantena durant 14 dies les persones que entrin en el seu territori procedents d’Espanya en reciprocitat a la mesura adoptada pel Govern espanyol amb tots els viatgers que arriben de l’estranger, han informat aquest dijous fonts del Palau de l’Elisi.

Amb l’excepció dels casos exempts de la quarantena, com els treballadors transfronterers, França aplicarà aquesta disposició el mateix temps que estigui en vigor a Espanya; és a dir, des d’aquest divendres, 15 de maig, fins al final de l’estat d’alarma, el 24 de maig, i les seves previsibles pròrrogues.

La decisió s’ha adoptat, segons la Presidència francesa, per «raons sobretot polítiques i també d’eficàcia»: «No podem imaginar que el pas d’un país a l’altre sigui més fàcil que a la inversa», van assenyalar les fonts.

«Espanya abans-d’ahir va decidir una mesura de quarantena. No ho sabíem; ho hem descobert. No havíem pres mesures de quarantena cap a Espanya, com tampoc ho havíem fet cap als nostres socis europeus. Ho farem com a mesura de reciprocitat, el temps que sigui aplicada a Espanya», van dir les fonts.

Relaxació de controls amb Alemanya

L’Elisi insisteix que «sempre» ha defensat que actuaria recíprocament en la qüestió de les fronteres, com assegura que fa actualment amb una progressiva relaxació de controls amb Alemanyapaís que preveu aixecar les barreres el pròxim 15 de juny.

Malgrat tot, recorda que amb les restriccions actualment en vigor a tota la Unió Europea ara mateix hi ha «molt poc trànsit aeri, una mica de ferroviari i una mica més per carretera» entre Espanya i França, i que «en la seva immensa majoria» es tracta de treballadors transfronterers que no es veurien afectats per la quarantena.

«Espanya ha preferit no entrar en un cribratge massa complex de casos per països d’origen, i per això aplica una mesura relativament general», van afegir les fonts abans d’assenyalar que París ja ha tractat aquest assumpte de forma bilateral amb Madrid.

Vacances al juliol i l’agost

Notícies relacionades

En un altre ordre de coses, «els francesos podran anar-se’n de vacances per França al juliol i  a l’agost», segons ha assegurat el primer ministre, Edouard Philippe, que, no obstant, ha matisat la possibilitat de «restriccions molt localitzades» en funció de l’evolució de la pandèmia de coronavirus.

El mandatari ha comunicat que els francesos «poden fer les seves reserves» i ha remarcat que «els actors del turisme i la indústria hotelera es comprometen a garantir el reemborsament complet en el cas que l’evolució de la pandèmia no permeti el trasllat vacacional.