XARXES SOCIALS

Jacinda Ardern i l'empatia política a Instagram

La primera ministra de Nova Zelanda manté un perfil pròxim i alhora responsable en plena pandèmia

undefined53378740 wellington  new zealand   may 11  prime minister jacinda ard200512163408

undefined53378740 wellington new zealand may 11 prime minister jacinda ard200512163408 / Pool

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Si Twitter és cada vegada més la xarxa de comunicats dels líders polítics, Instagram s’ha convertit en la manera de mostrar-se més pròxims als seus seguidors. Jacinda Ardern, la jove primera ministra laborista de Nova Zelanda, l’està elevant a nivells de mestratge, sobretot amb la pandèmia del coronavirus.

Ardern, que sembla tenir ajuda per portar els comptes, alterna missatges personals amb la difusió de les mesures que adopta el seu govern, sempre en format gràfic i pensat per a la mida del mòbil. Infografies estudiades, fàcils d’assimilar i llegir, es donen la mà amb avisos maternals que insisteixen en la importància de cuidar-se i respectar les normes davant de la Covid-19. I fins i tot amb programes de podcasts amb convidats per respondre a preguntes dels ciutadans.

 

La primera ministra –que va aprendre els entrellats de l’ofici polític treballant en l’equip del llavors primer ministre britànic Tony Blair– ha mostrat la seva cadira oficial buida per encoratjar el confinament, el mòbil infantil que presideixen la seva taula de despatx com a mostra de teletreball, i fins i tot el tamboret de la cuina, amb la broma de mai haver ocupat una cadira tan baixa.

Ha fet servir el confinament en difondre converses en vídeo amb destacats líders socials neozelandesos, des de l’experta en educació Suzy Cato fins al psicòleg Nigel Latta. O elogiar la reina Isabel II –encara regent de la Commonwealth– per la seva preocupació pel territori austral.

Notícies relacionades

Entre els seus missatges per conscienciar sobre el confinament, fotos en què retrata uns envasos de menjar deixats davant la porta de casa seva per la seva mare, o també el seu discurs viral als nens neozelandesos –ella va ser mare durant el seu mandat– sobre el Conillet de Pasqua (Easter Bunny) per animar els petits que pengessin els seus dibuixos als balcons durant la Pasqua confinada. O ha celebrat el Dia de la Mare confinada amb la seva mare en un aparador llegint.

En les històries, recorre a imatges més personals, tot i que no sol posar ni amb els seus col·laboradors ni amb la família. La petita Neve Ta Aroha, el seu nadó, ni se l’ha vist, però, en canvi, no dubta a mostrar que és humana, i també es taca amb les restes biològiques de la seva criatura.