Corea del Nord

Kim Jong-un reapareix en públic després dels rumors sobre el seu estat de salut

Feia 21 dies que el líder nord-coreà estava desaparegut, cosa que va donar peu a rumors que fins i tot van assenyalar la seva mort

undefined53296668 02 may 2020  south korea  seoul  people watch a news broadca200502103515

undefined53296668 02 may 2020 south korea seoul people watch a news broadca200502103515 / - YNA dpa

3
Es llegeix en minuts
Efe/ Andrés Sánchez Braun

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, va reaparèixer aquest divendres per primera vegada des de fa 21 dies en els mitjans de propaganda estatal i es va acabar així la incertesa generada per informacions que van parlar sobre la suposada gravetat del seu estat de salut o que fins i tot van afirmar que havia mort.

Els mitjans oficials van informar de l’assistència de Kim i altres membres de pes del règim a una cerimònia que va tenir lloc la vigília, una important festivitat al país, per celebrar l’acabament de la construcció d’una planta de fertilitzants fosfatats a Sunchon (uns 50 quilòmetres al nord-est de Pyongyang).

L’agència estatal KCNA va publicar diverses fotografies per il·lustrar l’acte, en què Kim, amb un vestit negre a l’estil Mao i movent-se aparentment sense cap ajuda, va tallar la cinta inaugural i va visitar diversos punts de les instal·lacions, que portaven almenys dos anys en construcció (segons revelen fotos per satèl·lit).

El van acompanyar, entre altres, la seva germana, Kim Yo-jong; el vicepresident del Comitè Central del Partit dels Treballadors, Pak Pong-ju; i el primer ministre, Kim Jae-ryong. El líder nord-coreà va expressar la seva «satisfacció per la meravellosa construcció» que «reforça les tasques i capacitats per desenvolupar la indústria química» del país, segons la nota publicada per la KCNA.

Primera aparició des de fa 21 dies

Aquesta ha sigut la primera aparició pública del líder nord-coreà des de fa 21 dies, ja que en aquest lapse no va assistir a diversos esdeveniments importants, inclosos els del 15 d’abril, la festivitat més destacada del país. A això es va afegir que l’última activitat sobre el terreny de Kim mostrada per la propaganda nord-coreana va ser una reunió feta l’11 d’abril passat, en què el dictador va nomenar la seva germana membre suplent del poderós buró polític del Partit dels Treballadors, una cosa interpretada com un gest destinat a preparar la seva successió.

En aquest context, marcat al seu torn per la pandèmia del coronavirus i la tradicional opacitat del règim nord-coreà, diferents mitjans van publicar informacions, citant sempre fonts anònimes, en què es parlava de la suposada gravetat de la salut de Kim, d’hipotètiques operacions de cor o que fins i tot el líder hauria mort. Fins i tot un desertor nord-coreà que va resultar elegit com a parlamentari al sud, Ji Seong-ho, va arribar a dir la vigília que estava «segur en un 99 %» que Kim havia mort d’acord amb el que li havien explicat contactes seus del nord.

Trens i barcos

Al seu torn, fotos per satèl·lit van mostrar fa dies a la ciutat de Wonsan (a la costa oriental) la presència de trens i embarcacions normalment utilitzats per Kim, mentre el Govern de Corea del Sud va restar credibilitat a aquestes informacions. Seül va assenyalar que l’absència pública de Kim es podia deure a l’interès del règim per reduir l’escala de grans esdeveniments a Pyongyang en el marc dels seus esforços per combatre el coronavirus.

En aquest sentit, i malgrat que l’hermètic país ha assegurat que no ha detectat cap contagi al seu territori, les imatges de la KCNA han mostrat avui els nombrosos treballadors de la planta de Sunchon que es van congregar durant l’acte fent servir mascaretes.

No és la primera vegada que Kim, que aparentment pateix obesitat i sembla ser un fumador empedreït, s’absenta de l’ull públic durant diversos dies. De fet, és la tercera vegada que el líder s’absenta dels mitjans nord-coreans aquest any durant un lapse de més de 10 dies. El setembre del 2014 es va absentar durant 40 dies i va reaparèixer coix, una cosa que segons la intel·ligència sud-coreana va respondre a una operació de turmell.

Fita agrícola important

Notícies relacionades

Més enllà de l’absència de Kim dels focus, l’obertura de la planta de fertilitzants constitueix un esdeveniment important (l’acte va ocupar les dues primeres pàgines del principal diari nacional, el ‘Rodong’) per al sector agrícola. Especialment en un moment en què l’empobrit país, que va tancar fronteres amb pany i clau des del gener pel coronavirus, podria estar encarant l’escassetat de divisa estrangera derivada d’aquest tancament.

Això, al seu torn, podria estar limitant les importacions d’aliments, com van mostrar les dades de les duanes de la Xina, el seu principal soci, que al març amb prou feines va exportar menjar al seu veí. Els organismes de l’ONU continuen mantenint que aquest any el 10 % dels 25 milions d’habitants de Corea del Nord requeriran assistència alimentària externa.