PANDÈMIA GLOBAL

El primer ministre de Rússia contreu el Covid-19

Andrei Belúsov, el primer vice-primer ministre, substituirà temporalment Mikhaïl Mixustin mentre estigui confinat

zentauroepp53281960 moscow  russian federation   30 04 2020   russian prime mini200430204140

zentauroepp53281960 moscow russian federation 30 04 2020 russian prime mini200430204140 / DMITRY ASTAKHOV SPUTNIK GOVE

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«Acabo de veure que els tests que m’han fet me’ls han tornat amb un resultat positiu; m’he d’aïllar, seguir les instruccions dels metges, això és necessari per a la seguretat dels meus col·legues».

Amb aquestes paraules, Mikhaïl Mixustin, l’eficaç tecnòcrata nomenat primer ministre rus el gener passat, anunciava la seva situació, durant una videoconferència televisada amb el president rus, Vladímir Putin. El nou pacient de Covid-19 ha proposat al líder del Kremlin que en la seva absència sigui Andrei Belúsov, el primer vice-primer ministre, qui agafi les regnes de l’Executiu, un suggeriment que ha sigut immediatament acceptat pel seu successor. Abans d’acomiadar-se i anar cap a l’hospital, Mixustin ha promès mantenir el contacte amb els ministres mitjançant la teleconferència i seguir l’actualitat.

Nombre de casos certificats

Notícies relacionades

La notícia es produeix mentre el nombre de casos certificats i anunciats oficialment per les autoritats sanitàries russes ha superat els 100.000, i això ha sigut aprofitat per Putin per recalcar que qualsevol persona pot emmalaltir i que era necessari mantenir les mesures de confinament. L’alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, també ha intervingut en la mateixa línia. «Una persona que jo sé es va sotmetre a anàlisis, contínuament intenta evitar els contactes gratuïts i eludir la malaltia, com veuen vostès, aquesta és la realitat», ha puntualitzat.  

Malgrat els números relativament baixos de Rússia en comparació amb els països occidentals, l’epidèmia ha castigat ben amunt la piràmide del poder a Moscou des del començament. Fa només unes setmanes, es va fer públic que Denis Protsenko, un metge que havia acompanyat el president durant una visita a l’hospital moscovita Kommunarka per a malalts de coronavirus, havia contret la malaltia. Tot seguit, el màxim mandatari rus va deixar de fer aparicions públiques i es va recloure a la seva residència de Novo Ogáriovo, treballant a distància i presidint reunions per teleconferència.