crisi política

Carlos Bolsonaro, el 'ministre' de l'odi del Brasil

El segon dels fills del president està acusat de liderar les campanyes de difamació i amenaces a través de les xarxes socials

Legislador de Rio de Janeiro, té influència sobre el seu pare fins al punt de comptar amb un despatx a la seu de l'Executiu

zentauroepp53250044 carlos bolsonaro junto a su padre jair bolsonaro foto de red200427195847

zentauroepp53250044 carlos bolsonaro junto a su padre jair bolsonaro foto de red200427195847

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«La transformació que el Brasil necessita no arribarà a la velocitat que volem de manera democràtica». Als 37 anys, Carlos Bolsonaro amenaça de convertir-se en alguna cosa més que una pedra a la sabata del seu pare, el president, Jair Bolsonaro. El seu càrrec menor, legislador de la ciutat de Rio de Janeiro, no es compadeix amb el pes que ha guanyat dins del Govern d’ultradreta. La Policia Federal acaba d’identificar-lo com un dels integrants clau del que es coneix com la «guerrilla digital» o el «ministeri de l’odi», i que no és res més que una organització delictiva dedicada a l’elaboració i difusió de notícies falses per amenaçar i difamar opositors i fins i tot autoritats. 

L’anomenen ’Pitbull’, en homenatge a aquesta temuda barreja canina de Bull and Terrier. Quan els investigadors de la Policia Federal van trobar proves contundents del seu paper en els equips de propagació de ’fake news’, el seu pare no va dubtar a destituir la cúpula d’aquesta força de seguretat i pagar el preu de desprendre’s de Sergio Moro, el seu ministre de Justícia. ‘Pitbull’ va qualificar de «porqueria» i «acudit» les acusacions en contra seu, que poden derivar en un escàndol majúscul. Però les certeses es van aprofundir des del moment en què es va saber que el president vol posar al capdavant de la Policia Federal Alexandre Ramagem, l’actual director dels serveis secrets i amic personal del regidor. El diari carioca ‘O Globus’ va assegurar que el capità retirat busca «convertir» la policia «en una força personal».

Una família especial

Els tres primers fills de Bolsonaro tenen un paper rellevant dins del projecte patern. El senador Eduardo és el nexe amb els grups ideològics més radicalitzats. Va arribar al ridícul de defensar la seva postulació com a ambaixador a Washington sota l’argument d’haver treballat en una casa de menjars ràpids als Estats Units. El diputat Flavio està en la mira dels mitjans pels seus vincles amb parapolicials de Rio de Janeiro sospitosos d’estar involucrats en l’assassinat de la regidora Marielle Franco, el 2018.

Notícies relacionades

El Carlos sembla que és la debilitat del pare. Per a sorpresa d’alguns ministres, li va assignar un despatx contigu al seu a la seu de l’Executiu. Des d’aquí, ‘Pitbull’ ha bordat públicament al vicepresident, l’exgeneral Hamilton Mourão. El va acusar d’estar conspirant contra el mandatari des d’un club de tir de la ciutat meridional de Florianòpolis i exhibint-se amb una pistola.

Per al fill amb un sobrenom de gos, les armes són un fetitxe personal i una manera de comunicar als brasilers fins on és capaç d’arribar el clan familiar. Dues setmanes enrere, mentre a Brasília el cap d’Estat acompanyava un centenar de persones que es manifestaven davant la seu de l’Exèrcit per demanar el tancament del Congrés i una intervenció més decidida dels militars en els assumptes polítics, el Carlos compartia en el seu compte a Twitter una filmació en la qual una dotzena de bolsonaristes descarregava les seves armes i cridaven eufòricament el cognom del capità retirat. ‘Pitbull’ es considera un croat, com a bon Bolsonaro. Si no fos per ells, ha dit, «tots estaríem tallant canya en una dictadura del proletariat».