Crisi sanitària global

Itàlia manté la tendència a la baixa en contagis i a l'alça en curats

El país aconsegueix parar per primera vegada els contagis i dona d'alta més de 1.800 persones un dia

zentauroepp53169888 turin  italy   19 04 2020   a woman jogs in an empty street 200420183937

zentauroepp53169888 turin italy 19 04 2020 a woman jogs in an empty street 200420183937 / ALESSANDRO DI MARCO

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

La tendència a la baixa en el nombre de contagis i a l’alça en el nombre de persones que han superat la malaltia es manté a Itàlia. El país ha aconseguit avui, per primera vegada, no sumar ni un sol cas positiu i ha sumat més de 1.800 persones curades.  El nombre de víctimes mortals continua sent molt alt, 454 des d’ahir, però es manté per sota del mig miler al dia en aquestes últimes jornades i, tot i que més que ahir, és inferior que dissabte.

La reducció de la pandèmia al país s’observa també a partir de les dades de casos totals, que sumen als de persones afectades, curades i mortes. Tot i que les xifres continuen sent altíssimes, 181.228 en total, l’increment és descendent i s’ha reduït avui respecte a ahir en prop de 800 casos, que han passat de 178.972 a 181.228, segons xifres oficials.

El confinament pel virus està produint altres víctimes, la silenciosa mort de dones per violència domèstica, cosa de la qual públicament es parla poc a causa de les altres urgències.

Aquest dilluns Alessandra Cità, de 47 anys, ha mort per un tret de fusell del seu exmarit. No estaven separats legalment, però ella es va veure obligada a continuar vivint amb la seva parella pel confinament. La setmana passada un altre home, de 40 anys, va apallissar la seva dona i la seva filla de tres mesos. El primer cas va tenir lloc a la província de Milà i el segon, a Roma.

Sense estadístiques

Abans de la declaració d’alarma per la pandèmia, el 21 de febrer, s’havien presentat 346 denúncies a tot Itàlia. Al març, amb les persones ja recloses a casa seva, les denúncies es van reduir a 250. «Del 8 al 24 de març els casos denunciats van disminuir un 85%», asseguren a Differenza Donna, una cooperativa antiviolència. A Telefono Azzurro confirmen que dels 40 casos de denúncies per mes s’ha descendit a tan sols vuit. Això no vol dir que no es produeixin en igual o més gran nombre d’agressions a dones.

Notícies relacionades

«En una situació normal, la dona víctima de violències domestiques es deslliurava de la presència del marit en les hores de feines, d’ell o d’ella», expliquen a BeFree. No hi ha encara una estadística nacional fiable sobre les violències que s’han produït i s’estan produint durant el tancament per la pandèmia. S’haurà d’esperar a quan el país torni a obrir-se.

Tot al contrari de la història d’amor que ha sorgit a Verona, la ciutat de Romeu i Julieta, que, gairebé com els personatges de Shakespeare, ha començat als balcons del confinament. El es diu Michele D’Alpaos i ella Paola Agnelli. Bancari ell, advocada ella. «Estem bojament enamorats, ens truquem 10 vegades al dia i sortim al balcó per mirar-nos durant hores.