el drama de la malaltia

L'hospital de Bèrgam, amb les urgències buides per primera vegada

La ciutat llombarda pròxima a Milà ha sigut una de les més afectades per la pandèmia del coronavirus a Itàlia

53018929 59

53018929 59 / PIERO CRUCIATTI (AFP)

1
Es llegeix en minuts

La ciutat italiana de Bèrgam (Llombardia), la més afectada pel coronavirus, presenta per primera vegada en un mes i mig la sala d’urgències del seu hospital Papa Giovanni XXIII buida, una imatge que demostra com el país està contenint progressivament la pandèmia.

Els passadissos d’urgències estan lliures, la sala d’espera es troba pràcticament sense gent i els ingressos diaris s’han reduït fins a aconseguir gairebé una situació de normalitat, però arribar fins aquí no ha sigut fàcil per a una ciutat que va quadruplicar al març la mitjana de morts en l’últim decenni. «Hem sortit de la fase aguda; ho vam intentar i ho hem aconseguit. Finalment hem aconseguit que hi hagi més altes que morts», ha explicat el cap de la unitat de cures intensives de l’hospital, Luca Lorini, en declaracions al diari italià ‘La Repubblica’.

 

 L’hospital va arribar al límit de la seva capacitat a mitjans de març i llavors fins a 500 persones amb coronavirus estaven ingressades, però actualment ha aconseguit respirar i en té hospitalitzades menys de 300. A més, el nombre de pacients que diàriament ingressen amb coronavirus és menor o està en línia amb la xifra d’aquells que necessiten assistència per a altres malalties, mentre que en els pitjors moments del març els pacients amb Covid-19 van arribar a quintuplicar els malalts amb altres patologies.

Les imatges del març 

Notícies relacionades

Una altra de les imatges que testimonia el control de la pandèmia l’ofereix l’església del cementiri de la ciutat, que es troba buida, però que va arribar a convertir-se en un dipòsit de cadàvers a finals de març. El 19 de març, van donar la volta al món les imatges de camions militars que transportaven desenes de fèretres de víctimes del coronavirus per a la incineració en altres llocs del país, després que el cementiri de la ciutat quedés saturat.

Segons un informe del diari ‘L’Eco di Bergamo’ i l’agència d’investigació i anàlisi de dades InTwig, 446 residents de Bèrgam van morir entre l’1 i el 24 de març, quatre vegades més que els 98 morts registrats de mitjana en els últims 10 anys.