INCÒGNITA A ÀSIA

L'absència del líder nord-coreà en un important esdeveniment desencadena rumors sobre la seva salut

Kim Jong-un, de 36 anys i amb problemes de sobrepès, mai havia faltat a les celebracions per l'aniversari del seu difunt avi, Kim Il-sung

zentauroepp52334244 file photo  north korean leader kim jong un rides a horse du200219165609

zentauroepp52334244 file photo north korean leader kim jong un rides a horse du200219165609 / KCNA

1
Es llegeix en minuts
Reuters

L’absència del líder de Corea del NordKim Jong-un d’un important esdeveniment ha desencadenat especulacions sobre els seus possibles problemes de salut, han donat a entendre fonts independents. 

El país va celebrar dimecres passat l’aniversari de l’avi del dictador nord-coreà i fundador del país, una festa coneguda en el calendari nacional com a Dia del Sol. Alts funcionaris van retre homenatge al cos embalsamat de Kim Il-sung, va informar aquest dijous l’agència nord-coreana KNCA, però en aquest cas, a diferència del passat, l’actual líder no hi va anar. 

També ha estat absent de les fotos difoses per l’òrgan del partit, el diari Rodong Sinmun. La seva suposada absència va provocar especulacions entre els experts que Kim, de 36 anys i amb greus problemes de pes, podria estar patint alguna malaltia.   

Evitar les especulacions 

Un portaveu del Ministeri per a la Reunificació, que tracta els temes nord-coreans, ha assegurat estar al corrent que els mitjans de premsa estatals del país veí no han informat de l’assistència de Kim a l’acte, però ha evitat entrar en especulacions.

Notícies relacionades

Cheong Seong-chang, veterà analista de l’Institut Sejong, de Corea del Sud, ha assegurat que era la primera vegada en dècades que passava una cosa així. «Sempre ha anat als aniversaris del seu avi i el seu pare per lluir el seu llinatge i la seva sang sagrada», ha assegurat. «És possible que hi hagi un problema amb la seva salut o la seva seguretat, tot i que és difícil valorar quina és la situació», ha afirmat.

Dimarts passat, el règim nord-coreà va disparar míssils en un acte al qual normalment assisteix Kim Jong-un. L’última vegada en què va ser vist va ser dissabte passat, presidint el politburó del Partit dels Treballadors.