PANDÈMIA GLOBAL

El Japó amplia l'estat d'alerta a tot el país

«La mesura és necessària per evitar una crisi nacional», ha declarat el primer ministre, Sinzo Abe

zentauroepp53141835 tokyo  japan   16 04 2020   japanese prime minister shinzo a200416152936

zentauroepp53141835 tokyo japan 16 04 2020 japanese prime minister shinzo a200416152936 / JIJI PRESS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Japó ha ampliat aquest dijous l’estat d’alerta sanitària a tot el país per provar de contenir la propagació del coronavirus, els casos del qual superen ja els 9.000 a tot el seu territori.

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha estès així a les 47 prefectures nipones l’alerta sanitària, que s’havia declarat la setmana passada en set regions del país, entre les quals, Tòquio, davant del ràpid augment de casos des de finals de març.

«La mesura és necessària per evitar una crisi nacional», ha dit en declaracions recollides pels mitjans locals Abe, que ha tornat a recomanar als ciutadans que es quedin a casa excepte en el cas dels desplaçaments essencials i que retallin notablement el contacte social.

A més d’aquesta recomanació, la declaració legitima les autoritats de cada prefectura a ordenar el tancament d’escoles i instal·lacions públiques o demanar a la població que no surti de casa si no és necessari o a les empreses que cessin qualsevol activitat no essencial.

Sense sancions

Notícies relacionades

L’estat d’alerta sanitària o «estat d’emergència» al Japó dista del declarat en països com Espanya o Itàlia, on es va ordenar el confinament de la població, una cosa que no permet una legislació nipona que tampoc contempla sancions (ni multes ni presó) per als qui incompleixin les recomanacions de les autoritats.

És la primera vegada que el Japó recorre a aquesta mesura en la seva història democràtica, una decisió propiciada per l’increment dels casos confirmats de Covid-19, que superen ja els 9.000 contagis, amb 192 morts, incloent-hi els del creuer Diamond Princess, que va ser posat en quarantena el febrer al port de Yokohama.

Temes:

Japó Tòquio