CRISI CORONAVIRUS

El president alemany afirma que estan «obligats» a ser solidaris amb Europa

«Alemanya no pot sortir forta i sana de la crisi si els nostres veïns no surten més forts i sans», assegura Frank-Walter Steinmeier

El país, el cinquè més afectat per la pandèmia del coronavirus, registra 117.658 infeccions i 2.544 morts

undefined36280899 files  this file photo taken on october 26  2016 shows germa161114124652

undefined36280899 files this file photo taken on october 26 2016 shows germa161114124652 / TOBIAS SCHWARZ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha assegurat aquest dissabte en un inusual discurs televisat, que el seu país està obligat a ser solidari amb els seus socis europeus especialment afectats per la pandèmia del coronavirus.

«Alemanya no pot sortir forta i sana de la crisi si els nostres veïns no surten més forts i sans. Trenta anys després de la reunificació alemanya i 75 anys després del final de la segona guerra mundial no només se’ns demana solidaritat amb Europa als alemanys. Hi estem obligats», ha afirmat.

Steinmeier, en un discurs que tenen previst emetre aquesta tarda les dues cadenes públiques nacionals, amb un missatge que ja s’ha avançat als mitjans, reivindica la «solidaritat global» i els «esforços conjunts» contra la crisi desencadenada pel Covid-19.

Disjuntiva de futur

«¿Busquem una sortida comuna pel món o caiem en les fugides en solitari i el tancament de les fronteres?», s’ha preguntat el president alemany, un càrrec eminentment protocol·lari però de gran pes moral al país.

«No volem ser una societat amb por i desconfiança. Podem ser una societat amb més confiança, amb més respecte i més seguretat», ha afirmat Steinmeier, que considera que, en aquesta crisi, Alemanya està davant la «disjuntiva» de decidir com vol ser en el futur.

També ha demanat als seus conciutadans «paciència» i «disciplina», animant-los a complir les limitacions a la vida social i l’activitat econòmica imposades pel Govern federal i els ‘länder’ per frenar la propagació del coronavirus.

«No només els polítics i els experts decideixen quan i com es podran relaxar les restriccions. Tots nosaltres tenim a les nostres mans [la decisió], amb la nostra paciència i la nostra disciplina, precisament ara quan és més dur», va afirmar.

«Demano tothom que mantingui la confiança, perquè els dirigents del Govern federal i dels estats federats són conscients de la seva enorme responsabilitat», va afegir Steinmeier.

«No és una guerra»

La pandèmia «no és una guerra», ha argumentat també el president en el seu discurs, de tot just nou minuts. «És una prova de la nostra humanitat», capaç d’extreure «el pitjor i millor de les persones».

Notícies relacionades

Només en dues ocasions en els últims 70 anys un president alemany s’ha dirigit al país en un discurs televisat fora del tradicional missatge de Nadal.

Alemanya és el cinquè país més afectat pel coronavirus. Segons la Universitat John Hopkins, ha registrat 117.658 infeccions i 2.544 morts.