Tractament per al coronavirus

Espanya arriba a un acord amb l'Índia per importar hidroxicloroquina

L'Índia exportarà fins a 2.500 quilos d'aquest principi actiu utilitzat com a tractament experimental per al Covid-19

GRAF2701. MADRID, 19/02/2020.- La ministra de Exteriores, Arancha González Laya durante la sesión de control celebrada este miércoles en el Congreso de los diputados en Madrid. EFE/Ballesteros

GRAF2701. MADRID, 19/02/2020.- La ministra de Exteriores, Arancha González Laya durante la sesión de control celebrada este miércoles en el Congreso de los diputados en Madrid. EFE/Ballesteros / Ballesteros (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Espanya ha arribat a un acord amb l’Índia  per importar fins a 2.500 quilos d’hidroxicloroquina, un fàrmac per a la malària utilitzat de forma experimental per al tractament del coronavirus. L’operació, gestionada per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) i el ministeri d’Exteriors es va tancar aquest dimecres després que el govern indi anunciés que aixecava el veto després del tancament de fronteres a l’exportació d’aquest principi actiu, segons confirmen fonts diplomàtiques.  

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va començar la distribució controlada d’hidroxicloroquina per tractar la Covid-19 a mitjans de març en el context de diversos assajos clínics que s’estan desenvolupant en diferents hospitals. Aquest compost s’utilitza per a la malària i altres malalties autoimmunes, com el lupus i l’artritis, però el seu ús ha generat altes expectatives després que s’observés en dades ‘in vitro’ que és eficaç per frenar el SARS-CoV-2, tant que diverses autoritats (Itàlia, França, Xina o Espanya) l’han inclòs com una de les alternatives en la teràpia dels pacients amb coronavirus.

L’Índia és el primer productor d’aquest principi actiu. No obstant, el 25 de març el seu govern va prohibir l’exportació de determinats productes sanitaris, equips de protecció i principis actius farmacèutics a la resta de països, entre ells la hidroxicloroquina, una decisió de la qual van donar compte diverses empreses espanyoles del sector farmacèutic a l’Executiu de Pedro Sánchez. El Govern va iniciar llavors els contactes diplomàtics amb l’Executiu de Narendra Modi, a través de l’ambaixada d’Espanya a Bombai, per eliminar aquest enverinament comercial en un moment d’urgència sanitària amb més de 150.000 contagis. 

Notícies relacionades

Els contactes, impulsats pel ministeri d’Exteriors que comanda Arancha Gonzáles Laya i l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (EMPS), van incloure una trucada de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, al seu homòleg a l’Índia, Piyush Goyal, el 30 de març, i una altra del president del Govern, Pedro Sánchez, a Narendra Modi, en la qual es comprometia a utilitzar la hidroxicloroquina importada «exclusivament» per lluitar contra la pandèmia del coronavirus.

Però no van ser els únics. Aquest dilluns, el president nord-americà Donald Trump va amenaçar amb «represàlies» al govern de Narendra Modi si no accedia a aixecar el veto a l’exportació d’hidroxicloroquina. La resposta del portaveu d’Exteriors de l’Índia, Anurag Srivastava, no es va fer esperar: dimarts confirmava que donaria llicència per a la venda d’aquest principi actiu a aquells països que depenguessin d’aquestes prestacions. Entre ells Espanya, que va firmar aquest dimecres un acord per importar fins a 2.500 quilos d’aquest producte, segons expliquen fonts diplomàtiques. Aquesta quantitat, adquirida per laboratoris farmacèutics espanyols que solen comprar aquest principi actiu a empreses índies, està pendent de transport des de Bombai, segons confirmen les mateixes fonts.