crisi sanitària global

Els francesos relaxen el confinament amb l'arribada del bon temps

Les autoritats sanitàries demanen no abaixar la guàrdia per guanyar la batalla al virus

zentauroepp53033207 people go for a walk during a sunny day in montmartre in par200406182413

zentauroepp53033207 people go for a walk during a sunny day in montmartre in par200406182413 / JOEL SAGET

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

A punt de complir la tercera setmana de confinament, amb el sol radiant de diumenge i el termòmetre fregant els 24 graus, a molts parisencs se’ls va fer costerut quedar-se a casa i es van llançar al carrer per fer un tomb, fer esport o caminar amb bicicleta.

Hi havia parelles i famílies amb nens disfrutant del bon temps a prop del canal de l’Ourcq, al canal Saint Martin, a la vora del Sena, a Trocadero, als Camps Elisis, a Montmartre... i les mateixes imatges es van veure en ciutats com Lió o Marsella.  

«Massa gent al carrer, massa gent passejant», es lamentava el director de la xarxa hospitalària parisenca, Martin Hirsch, en el seu compte de Twitter, reflectint la preocupació del personal mèdic.

L’epidèmia de Covid-19 ha segat fins ara la vida de 8.078 persones a França, tot i que el ritme d’arribada de pacients a les unitats de cures intensives s’alenteix, igual que el nombre de morts diaris.

Hi ha senyals esperançadors, però les autoritats sanitàries demanen no abaixar la guàrdia perquè hi ha encara 7.000 pacients en reanimació i els efectes del confinament se’n poden anar en orris si la pujada de les temperatures omple els carrers de nou.

«Els francesos han d’entendre que si estem guanyant la partida a l’epidèmia és perquè es queden confinats», ha dit a France Info Patrick Pelloux, president de l’associació de metges d’urgències hospitalàries de França.

Pelloux ha demanat «una mica de paciència» per consolidar la tendència observada en els últims dies, amb menys trucades al Samu, serveis d’urgència que no estan desbordats i pacients amb patologies cròniques sense relació amb el Covid-19 acudint de nou a les consultes.

Reforç de controls

Per evitar que molts ciutadans caiguessin en la temptació d’abandonar les grans ciutats aprofitant les vacances escolars a la regió parisenca i Occitània, el Govern va desplegar 160.000 policies i gendarmes i va fer 1,4 milions de controls en els últims tres dies.

El ministre de l’Interior, Christophe Castaner, s’ha mostrat en general satisfet amb el grau de compliment dels francesos de les regles del confinament decretat el 17 de març i que durarà com a mínim fins al 15 d’abril, malgrat algunes infraccions i comportaments «imbècils», en paraules del ministre.

Les forces de l’ordre han posat fins a la data 480.000 multes i han fet 8,2 milions de controls. «La millor protecció és respectar el confinament. Pot sortir a passejar el gos o a fer compres però no en funció del temps», ha dit Castaner, recordant als qui surten amb els seus fills que els fan córrer un risc. 

Notícies relacionades

La impressió que als carrers hi havia més gent aquest cap de setmana ho ha confirmat a ‘Le Journal de Dimanche’ l’empresa Geo4cast, que ha desenvolupat l’aplicació Covimoov per mesurar el moviment de la població.

Si en condicions normals els francesos fan  24 desplaçaments setmanals, aquesta xifra va caure a 8 el 19 de març abans de pujar a 11-12 desplaçaments la setmana passada. Perquè sigui eficaç i impedir una segona onada de contagis, els experts creuen que es necessiten almenys sis setmanes de confinament.