EPIDÈMIA GLOBAL

Sibèria aplica la llei seca en el seu confinament contra el Covid-19

Diverses zones de Rússia prohibeixen la venda d'alcohol, amb un consum que es va disparar un 40% amb la quarantena

El territori de Zabaikalie no registra casos, però tremola davant el seu dèficit sanitari i el tancament de la frontera xinesa

zentauroepp53017937 moscow  russian federation   03 04 2020   a customer at a su200403183736

zentauroepp53017937 moscow russian federation 03 04 2020 a customer at a su200403183736 / YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Boscos frondosos de làrixspins i avets; carreteres sinuoses que travessen durant quilòmetres planes despoblades sense que en els seus marges s’entrevegi cap ànima; extenses i verdes prades que es perden en l’horitzó; fredessense encant i somnolentes ciutats de província amb una economia comatosa on ningú s’ha molestat a treurer de la plaça central la perseverant estàtua de Lenin, malgrat que ja han transcorregut més de dos decennis des de l’enfonsament de l’URSS. 

L’anomenat Territori (Krai) de Zabaikalie és un espai remot de Rússia Oriental fronterer amb la Xina, on en una superfície una mica més petita de la d’Espanya, viuen escampats una mica més d’un milió d’habitants. Situat a tot just 200 quilòmetres de la vora oriental del llac Baikal, la reserva d’aigua dolça més gran del món, ni tan sols personatges immortals de la literatura universal com Miquel Strogoff, el correu del tsar, van arribar tan lluny en el seu accidentat periple des de Moscou.

Malgrat que no s’ha comptabilitzat cap cas de coronavirus a Zabaikal, les autoritats locals han assumit sense perdre temps les recomanacions del primer ministre, Mikhaïl Mishustin, i han aplicat el mateix règim d’autoaïllament que hi ha a la capital, a més de 6.000 quilòmetres en direcció oest. Tot i que amb una excepció: el confinament anirà acompanyat de la llei seca, perquè la venda d’alcohol ha sigut prohibida pel governador local, Aleksandr Osipov, a tots els establiments de la província.  

Consum d’alcohol a l’alça

«És difícil saber-ne la raó; extraoficialment es diu que des de l’inici del règim especial, el consum d’alcohol s’ha incrementat un 40%», assegura a través del telèfon Stepan Tikhomirov, director de la delegació local del ‘Moskovski Komsomólets’, un dels diaris més llegits de Rússia.  La nit del 2 d’abril, només unes hores abans que entrés en vigor la prohibició, es van formar llargues cues als supermercats i comerços fent provisió de begudes espirituoses.  «El 100% dels clients estan comprant begudes, algunes lleixes ja són buides, porten carros», explica un testimoni a ‘Chita.ru’, una web local.

Notícies relacionades

En realitat, la dificultat ciutadana per ofegar en un vas de licor les llargues jornades d’inacció a causa del confinament no és més que una anècdota en comparació amb l’allau de problemes que afronta aquesta remota regió a causa d’una epidèmia que, de moment, ni tan sols ha fet la seva aparició. «Si l’epidèmia acaba colpejant fort, tenim dèficits sanitaris molt greus; a més el tancament de la frontera amb la Xina és un cop dur per a la nostra economia», explica Tikhonov.  La demarcació comuna  entre els dos països, així com la de Mongòlia, està clausurada des de finals de gener, amb unes quantes excepcions. 

La llei seca durant el període de confinament també ha sigut decretada en altres zones de la Rússia asiàtica, en concret a les ciutats de la República de Sakhà –més coneguda com a Iacútia– on s’extreuen el 27% dels diamants mundials, o a Kizil, capital de la República de Tuvà, fronterera amb Mongòlia. Però, a diferència de Zabaikalie, no a la totalitat del territori.                

Temes:

Rússia