EPIDÈMIA GLOBAL

Moscou vigilarà la quarantena mitjançant un codi QR

Arriba als EUA un avió rus amb ajuda mèdica enviada pel Kremlin

zentauroepp52995123 the clock on spasskaya tower showing the time at noon  is pi200401171004

zentauroepp52995123 the clock on spasskaya tower showing the time at noon is pi200401171004 / MAXIM SHEMETOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Rússia ha optat per la via xinesa per contenir l’epidèmia de Covid-19. L’alcaldia de Moscou controlarà els moviments de les persones mitjançant un codi QR que serà assignat ben aviat a cada ciutadà i que haurà de ser mostrat a qualsevol agent de policia que ho exigeixi al carrer. A més, a través d’una aplicació telefònica presentada a la premsa aquest dimecres, es vigilarà que aquells infectats o sospitosos de contagi compleixin la quarantena decretada per les autoritats mèdiques

Des de dilluns, a la gran megalòpolis russa, només està permès sortir al carrer per anar a comprar, llençar les escombraries, anar a la farmàcia o anar d’urgències al metge.  L’anunci de les autoritats municipals ha sigut criticat per membres de l’oposició, que temen que la ciutat es converteixi en un «camp de concentració» digital. Moscou és de lluny la zona del país més afectada pels contagis, i la primera a decretar el confinament. Seguint les recomanacions del primer ministre, Mikhaïl Mixustin, una seixantena de regions, repúbliques o territoris han adoptat en els últims dies les mesures restrictives decidides per la capital.

Malgrat que s’ha detectat carestia de material sanitari en alguns centres mèdics militars, el Kremlin sembla decidit a avançar posicions en el tauler geopolític enviant ajuda a països on l’epidèmia està colpejant fort. Durant aquesta matinada, un avió Antónov 124 es va enlairar de Rússia amb destinació als EUA amb «mascaretes i equipament mèdic» a bord, segons ha informat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov

Sintonia personal Trump-Putin

Demostrant una vegada més la sintonia personal que hi ha entre el president dels EUA, Donald Trump, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, la decisió es va prendre després que els dos mandataris mantinguessin una conversa telefònica. «Rússia ens ha enviat un avió enorme amb coses. Equipaments mèdics. Ha sigut molt bo», s’ha congratulat Trump a Washington.  

Notícies relacionades

Volent sortir al pas de les acusacions d’oportunisme polític, Peskov ha justificat l’enviament de material en l’amplitud de l’epidèmia, que afecta el món sencer. «No hi ha alternativa a accions en l’esperit de partenariat i assistència mútua», ha volgut destacar Peskov. Fins ara, Moscou només havia enviat ajuda als seus aliats habituals, com Corea del Nordla Xinal’IranVeneçuela o algunes exrepúbliques soviètiques.

Però hi ha hagut una destacable –i polèmica– excepció: Itàlia, el país més favorable de la UE a les posicions del Kremlin. Mentre la premsa italiana denunciava que gran part de l’ajuda era inservible, dirigents militars italians prevenien contra la presència de soldats russos al país transalpí, membre de l’OTAN.