PANDÈMIA GLOBAL

Grècia posa en quarantena un camp de refugiats per 20 casos de coronavirus

Es tracta del camp de Ritsona, on una dona va ser el primer cas de Covid-19

Les autoritats faran proves als més de 2.000 migrants del centre

Miembros de la oenegé Team Humanity entregan mascarillas en un campo de refugiados de Lesbos.

Miembros de la oenegé Team Humanity entregan mascarillas en un campo de refugiados de Lesbos. / AFP / MANOLIS LAGOUTARIS

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El Govern de Grècia ha posat aquest dijous en quarantena les més de 2.000 persones que viuen al camp de refugiats de Ritsona després de detectar-se 20 casos de coronavirus. Segons ha informat el Ministre de Migració, durant els pròxims 14 dies queda totalment prohibida l’entrada o sortida d’aquest camp, situat a uns 75 quilòmetres al nord-est d’Atenes.

La decisió es va prendre després de la detecció d’un primer cas de Covid-19 en una dona africana que dissabte passat va donar a llum un nadó en un hospital d’Atenes.

En la jornada de dimecres, equips mèdics de l’Organització Nacional de Salut Pública (EODY) van fer proves a 63 persones que havien estat en contacte amb ella i fins ara s’han confirmat 20 casos. Cap d’aquestes persones presentava símptomes, segons informa el ministeri.

Les autoritats sanitàries continuaran aquest dijous prenent mostres dels migrants i refugiats fins a haver controlat la totalitat dels 2.200 residents que viuen als contenidors repartits pels tres sectors del camp.

Desplegament policial de vigilància

Un fort dispositiu policial és a la zona per evitar la sortida o entrada de persones. El ministeri de Migració i Asil ha establert, a més, a Ritsona una oficina per vigilar l’aplicació de les mesures de cautela.

Segons l’esmentat comunicat, EODY ha reforçat també el desplegament de personal sanitari.

Mentrestant, la dona que va donar a llum el seu nadó a l’hospital Alexandras continua a la clínica a l’espera de rebre l’alta. De moment, no s’ha fet la prova al nadó perquè per a això és necessari que hagin transcorregut set dies des del naixement, segons van indicar fonts mèdiques a la televisió pública.

Preocupació al camp de Moria

Tot i que el Govern grec ha assegurat que ha habilitat als camps de refugiats espais que poden servir per a una quarantena, les organitzacions humanitàries temen una propagació descontrolada i han demanat l’evacuació immediata de camps com el de Moria, on viuen amuntegades més de 20.000 persones.

A Moria «hi ha un lavabo per a cada 200 persones i una aixeta d’aigua potable per a cada 1.300», ha denunciat Vasilis Stravaridis, director de Metges sense Fronteres Grècia. «Amb aquestes condicions, no hi ha un pla de gestió en cas de contagi, sinó esperança que això no passi», assegura.

Notícies relacionades

Mentrestant, el ministeri de Migració ha confirmat l’aparició d’un nou cas de coronavirus entre la població de refugiats a la regió de Kilkís, al nord de Grècia. Es tracta d’una dona que viu en un apartament cedit per la municipalitat des que se li va descobrir el virus després de ser ingressada en el departament d’obstetrícia de l’hospital d’aquesta ciutat.

Segons el ministeri, ella i la seva família han sigut posats en quarantena i equips d’EODY estan rastrejant els contactes que va tenir la dona.