crisi sanitària global

El coronavirus arriba als camps de refugiats de Grècia

L'afectada era al campament de Ritsona, a prop d'Atenes, i ha sigut ingressada en un hospital de la capital grega

zentauroepp35431646 children play at the top of a tent at ritsona refugee camp n200401092002

zentauroepp35431646 children play at the top of a tent at ritsona refugee camp n200401092002 / Petros Giannakouris

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Tot havia de ser una cosa normal, rutinària. Una dona africana, sol·licitant d’asil a Grècia i habitant del camp de refugiats de Ritsona, uns quants quilòmetres al nord d’Atenes, es va desplaçar diumenge a un hospital de la capital grega per donar a llum. Tot va sortir bé.

Després, no obstant, abans de donar-li l’alta, per assegurar-se’n, els metges li van fer el test del Covid-19. Va sortir positiu: la dona és la primera habitant d’un camp de refugiats de Grècia que té oficialment coronavirus.

«Estem rastrejant els seus últims contactes i prenent totes les mesures necessàries per protegir tant els habitants del camp com els treballadors. El marit de la dona i el seu nou fill han donat negatiu als tests», ha explicat el portaveu del Ministeri de Salut grecSotiris Tsiodras, que ha dit que les autoritats han enviat treballadors de Sanitat al camp de Ritsona per realitzar tests als 2.500 habitants.

De moment, ha assegurat Tsidoras, cap ha donat positiu, per això Atenes no descarta que la dona s’hagi pogut infectar al mateix hospital. De totes maneres, s’ha autoritzat l’enviament de mascaretes i guants al camp de refugiats i s’incrementarà la supervisió durant els pròxims 14 dies.

1.300 positius

Grècia, que va declarar la quarantena total quan només hi havia uns quants centenars de casos, té en l’actualitat una mica més de 1.300 positius, una xifra molt més baixa que els seus veïns mediterranis, com Turquia 13.000 positius– i, per descomptat, Espanya i Itàlia. A Grècia, per coronavirus, han mort 49 persones.

Però això no significa que el país hel·lè no s’enfronti a greus problemes: molts temen que el virus arribi als camps de refugiats del país, amb unes condicions higièniques i sanitàries més que deficients, per no utilitzar cap paraula pitjor. El pitjor –i el més gran– és el de Mória, a l’illa de Lesbos. En aquest camp, amuntegades en tendes de campanya posades unes al costat de les altres, viuen gairebé 20.000 persones, en un espai amb capacitat tan sols per a 2.500.

«Si el Govern grec va de debò a l’hora de prevenir la transmissió i la malaltia del Covid-19 entre els refugiats i sol·licitants d’asil, ha de fer molts més tests, donar més tendes i facilitar l’accés a un nombre suficient de lavabos, aigua, sabó i altres prevencions», va dir aquest dimarts en un comunicat Human Rights Watch.

Condicions inhumanes

Notícies relacionades

«Forçar la gent, alguns dels quals són població de risc i que poden emmalaltir greument i fins i tot morir, a viure en unes condicions d’amuntegament insalubres, apinyats en espais petits, és una recepta perfecta per a la propagació del virus, sense esmentar que és una cosa degradant i inhumana».

Fins ara, les mesures del Govern grec per evitar que el coronavirus arribi als camps han sigut simples: tancar-los amb pany i clau i no permetre que els seus habitants puguin sortir-ne sota cap concepte. Ni per comprar menjar.