EPIDÈMIA GLOBAL

Rússia imposarà dures penes als qui violin el confinament

La Duma, la Cambra baixa del Parlament, també ha decidit sancionar els mitjans o ciutadans que publiquin «notícies falses»

Creix al país el nombre d'encomanats, entre ells, el director de l'hospital per a pacients amb coronavirus que va tractar de prop a Putin

zentauroepp52984498 moscow  russian federation   31 03 2020   pedestrians cross 200331191715

zentauroepp52984498 moscow russian federation 31 03 2020 pedestrians cross 200331191715 / SERGEI CHIRIKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Dures penes de presó o, en el seu defecte, oneroses multes per als qui violin els termes de la quarantena; sancions similars per a mitjans o ciutadans que publiquin «notícies falses» sobre les dimensions de l’epidèmia a Rússia, i llum verda a l’Executiu perquè proclami l’estat d’emergència si així ho considera oportú. La Duma Estatal, la Càmbra baixa del Parlament rus, ha adoptat aquest dimarts tres decisions de pes per intentar aturar l’epidèmia del Covid-19 a Rússia, després que la xifra d’encomanats experimentés un substancial increment en les últimes 24 hores, amb 500 noves infeccions.

La legislació, aprovada en tercera lectura, estableix un sever paquet punitiu per als ciutadans les accions dels quals provoquin «una mort o un contagi massiu»: Multes d’entre 500.000 i dos milions de rubles (entre 5.800 i 23.200 euros), retirada del permís de treball per un període de fins a tres anys i, fins i tot, set anys de presó o treballs comunals. El pròxim dijous serà sotmesa a votació en el Consell de la Federació o Senat, que ha convocat un ple extraordinari.

La Cambra també ha donat el seu vistiplau a dues iniciatives legislatives més. La primera fixa penes pecuniàries de fins a dos milions de rubles o de fins a cinc anys de presó per la difusió d’informacions «no veritables» sobre l’epidèmia i la segona concedeix al poder Executiu la potestat de declarar l’estat d’emergència en el cas que la situació es deteriori. En aquest sentit, el primer ministre, Mikhaïl Mixustin, ha encarregat a l’alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, que s’ajudi dels operadors de mòbils per garantir que el règim d’autoaïllament a la capital, estès ja a moltes regions, es compleix.   

Xifres oficials

I és que les xifres oficials donades a conèixer pel Ministeri de Sanitat i qüestionades per un bon nombre de metges són cada vegada més inquietants. El mig miler d’infeccions registrades en l’última jornada constitueixen una xifra rècord des de l’inici de la pandèmia, que, segons l’epidemiòleg governamental Nikolai Briko, anirà en augment en les pròximes setmanes. «Encara no som en el pic i creixen les infeccions al país, com passa arreu del món», ha admès Briko a l’agència TASS. Segons els seus càlculs, la xifra d’afectats i morts només començarà a descendir «a finals d’abril o principis de maig».            

Entre els malalts es troba Denis Protsenko, director de l’hospital especial per a pacients amb coronavirus aixecat per les autoritats a Kommunarka, als afores de Moscou. Va ser precisament Protsenko l’encarregat de guiar Vladímir Putin durant la seva recent visita al complex clínic i va mantenir amb ell un tracte molt pròxim. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha respost a la notícia assegurant que el president «està bé» i que es feia tests «de manera regular».  

Notícies relacionades

           

       

Temes:

Rússia