Crisi sanitària

Nova York espera un tsunami de contagis per coronavirus

«Està arribant; ho sabem. És el moment de reunir subministraments i preparar-se», va reconèixer el governador de Nova York, Andrew Cuomo

Brooklyn (United States), 30/03/2020.- Medical professionals and hospital employees transfer a body on a hospital gurney into temporary storage in a mobile morgue, being used due to lack of space at the hospital, outside of the Brooklyn Hospital Center in Brooklyn, New York, USA, on 30 March 2020. New York City is still the epicenter of the coronavirus outbreak in the United States and as of Monday there were reportedly 1,218 people who have died as a result of complications from COVID-19. (Estados Unidos, Nueva York) EFE/EPA/JUSTIN LANE

Brooklyn (United States), 30/03/2020.- Medical professionals and hospital employees transfer a body on a hospital gurney into temporary storage in a mobile morgue, being used due to lack of space at the hospital, outside of the Brooklyn Hospital Center in Brooklyn, New York, USA, on 30 March 2020. New York City is still the epicenter of the coronavirus outbreak in the United States and as of Monday there were reportedly 1,218 people who have died as a result of complications from COVID-19. (Estados Unidos, Nueva York) EFE/EPA/JUSTIN LANE / JUSTIN LANE (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico/EFE

L’estat de Nova York, l’epicentre del Covid-19 als Estats Units, treballa a contrarellotge a l’espera d’un tsunami de contagis mentre el president nord-americà, Donald Trump, va anteposar aquest dilluns «salvar vides» a reactivar l’economia al superar-se els 160.000 positius al país i més de 3.000 morts.

«El tsunami està arribant; ho sabem. És el moment de reunir subministraments i preparar-se», va reconèixer aquest dilluns el governador de Nova York, el demòcrata Andrew Cuomo.

El seu estat és el més colpejat amb diferència pel coronavirus als Estats Units, amb 67.000 dels 163.000 positius a tot el país i 1.342 dels 3.148 morts. Entre els contagiats novaiorquesos, uns 9.500 estan hospitalitzats i 2.000 en cures intensives.

Al desbordament dels hospitals s’hi afegeix el dels dipòsits de cadàvers, per la qual cosa les autoritats a Nova York han instal·lat dipòsits de cadàvers mòbils a Manhattan i Brooklyn per fer front a la crisi provocada pel Covid-19.

Vaixell mèdic i hospital de campanya

Per intentar apaivagar el tsunami augurat per Cuomo, Nova York comptarà amb 3.500 nous llits hospitalaris extres: 1.000 del vaixell militar mèdic ‘Comfort’, arribat aquest dilluns a la ciutat, i 2.500 de l’hospital de campanya instal·lat al centre de convencions Javit.

L’alcalde de Nova York, Bill De Blasio, va rebre al moll 90 de Manhattan el vaixell militar i va destacar que la ciutat comptarà de manera immediata amb «750 llits per alleujar la pressió sobre el sistema de salut» i va remarcar que el ‘Comfort’ compta amb 1.200 persones entre mariners i personal mèdic.

El contraalmirall del ‘Comfort’, John Mustin, va explicar que no es dedicaran a tractar pacients amb Covid-19, sinó a «alliberar la pressió» que pateixen la resta d’hospitals, rebent un altre tipus de malalts perquè aquests «puguin enfocar-se en aquesta pandèmia».

El barco està també equipat amb 12 quiròfans, un laboratori mèdic, una farmàcia i radiologia digital, així com amb dues instal·lacions per a la producció d’oxigen i una plataforma per a l’enlairament i aterratge d’helicòpters.

«Salvar vides»

Després que els seus assessors mèdics de més alt rang l’avisessin aquest cap de setmana que els Estats Units s’enfronten a entre 100.000 i 200.000 morts pel Covid-19 fins i tot mantenint les mesures actuals de confinament, Trump ha deixat de banda de moment el seu objectiu de reactivar al més aviat possible l’economia.

«Bé, [el confinament] és molt dolent per a l’economia, però l’economia és el número 2 en la meva llista. Primer vull salvar moltes vides», va assegurar Trump durant la seva roda de premsa diària sobre el coronavirus a la Casa Blanca.

El mandatari va canviar, així, el discurs de la setmana passada, quan va dir que «el remei no pot ser pitjor que la malaltia» amb referència a una recessió, i va instar a reactivar l’economia nacional al més aviat possible i relaxar les mesures de confinament.

El seu objectiu era que el 12 d’abril, diumenge de Pasqua, les esglésies estiguessin «plenes a vessar» com un símbol d’aquesta reactivació. Tanmateix, ja ha ampliat fins al 30 d’abril les mesures federals de distanciament social.

«Seguint molt enèrgicament aquestes pautes, podríem salvar més d’un milió de vides», va dir.

Washington, confinada

Després de registrar prop de 3.000 contagis i uns 50 morts, el Districte de Colúmbia i els estats de Virginia i Maryland, que conformen l’àrea metropolitana de Washington, van decretar aquest dilluns una estricta ordre de confinament als seus residents.

El governador de Maryland, el republicà Larry Hogan, va alertar que Washington pot ser un dels punts calents en la «nova onada» del Covid-19 als Estats Units després de la primera que ha afectat sobretot l’àrea de Nova York.

L’ordre prohibeix als residents sortir de la casa seva a excepció d’anar a buscar menjar i medecines, anar a treballar a llocs de treball considerats essencials, fer viatges impresdindibles, així com certes activitats recreatives.

El ‘Zandaam’, sense port

Notícies relacionades

El governador de Florida, el republicà Ron DeSantis, es va mostrar reticent a autoritzar l’atracada als seus ports del ‘Zandaam’, el creuer on han mort quatre persones durant un viatge a Sud-amèrica i hi ha gairebé 200 persones malaltes amb símptomes de Covid-19.

Per DeSantis, seria «un error» portar els passatgers malalts a Florida i va instar la naviliera del creuer, Holland America Line, a organitzar un equip de personal mèdic que atengui els passatgers a bord del barco.