lluita contra la pademia

Itàlia intensifica l'economia de guerra per produir més productes sanitaris

Grans empreses reconverteixen i utilitzen les seves infraestructures per fer mascaretes, respiradors o bates protectores

zentauroepp52971270 verona  italy   30 03 2020   a handout photo made available 200331125943

zentauroepp52971270 verona italy 30 03 2020 a handout photo made available 200331125943 / ARMANI GROUP PRESS OFFICE HANDOU

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Siare Engineering és l’única indústria italiana que produeix ventiladors mèdics per a la respiració. Massa pocs per a la pandèmia, per la qual cosa, tancades algunes de les fàbriques, el grup FCA i la galàxia de Fiat s’han unit a la indústria insuficient i han començat a produir-los junts. No és un cas aïllat.

Intersurgical, societat situada a prop de Mòdena, una zona on 4.500 empleats treballen en 100 indústries biomèdiques, comptava amb 50 treballadors, però en pocs dies l’equip ha crescut fins a 75 empleats: produeixen aparells per a la insuficiència respiratòria subintensiva i han hagut de triplicar els torns fins a cobrir les 24 hores i així poder produir-ne entre 200 i 700 per dia, segons vagi la jornada.

A la regió de la Pulla, l’empresa Tessiture del Salento ha reconvertit els seus 96 telers de producció de corbates, fulards i altres accessoris de moda en màquines que ara produeixen mascaretes de protecció de tres capes de teixit (hidrorepel·lent, antibactèric, antial·lèrgic i mòrbid perquè no danyi la pell) compatibles amb les ulleres. En tots els casos, els productes compten amb el vistiplau de l’Institut Superior de Sanitat.

Sector de la moda

En l’última setmana del mes de febrer, el comissari per a l’emergència, Domenico Arcuri, va fer a la indústria italiana una crida de socors perquè reconvertirean les seves empreses de manera provisional. El país necessitava 90 milions de mascaretes cada mes, una peça que ja ningú fabricava «perquè s’hi guanya massa poc, per la qual cosa millor que es facin en altres països», es deia. I bates d’hospital, mascaretes més protectores per a cirurgians i infermers, respiratoris, bombones d’oxigen per als contagiats reclosos a les seves vivendes, cadires de rodes, lliteres...

L’Alta Cambra per a la moda es va adherir immediatament a la crida: Armani, Gucci, Prada, Miroglio, Calzedonia... pimes de tot el país, moltes per falta de vendes, van elaborar plans de reconversió immediata. Alguna va tardar una setmana a transformar-se, d’altres 15 dies. Com quan durant la segona guerra mundial (1939-1945), a instàncies de Benito Mussolini, d’una banda, i dels opositors, de l’altra, juntament amb els aliats, el sector tèxtil va passar de produir jaquetes i pantalons civils a cosir uniformes militars, mentre que les indústries pesants ho van fer amb canons i tancs.

En la seva crida a la nació, Arcuri va oferir 50 milions d’avals immediats  (fins a dos milions de crèdit) a través d’Invitalia, agència nacional per atreure inversions. Interessos del 0 fins al 100% de la despesa si la reconversió es feia en 15 dies, del 50% i el 25%  si es produïa en 30 o 60 dies. Miroglio, a Piemont, va passar de 20.000 mascaretes a 600.000. BCBoucar va deixar de produir material d’empaquetament de productes de luxe a crear mascaretes. Scataglini Tessuti i els seus vuit empleats es va aliar amb les pimes veïnes i es va reconvertir. Nuova Sapi, a la regió de l’Emília-Romanya (Bolonya), a través de la patronal local, es va unir a 10 empreses de la zona i ara produeixen 150.000 mascaretes la setmana, i esperen arribar a les 150.000 per dia.

Confiscació de material

Mentrestant, Turquia i l’Índia, entre altres països, confiscaven a les duanes les mascretes ja pagades per endavant, per un valor de fins a 670.000 euros. Els britànics van bloquejar a Londres un carregament de dos milions de mascaretes destinades a Itàlia i que procedien de Bangkok. El Canadà, per la seva banda, va aturar un lot d’un milió de FFP2, les mascaretes amb filtre per a metges, que procedia de Dubai (Emirats). A Itàlia es va robar un furgó que contenia 100.000 mascaretes i mig miler de bates protectores.  Mentrestant, el preu de les mascaretes passaven de menys d’un euro per unitat a cinc i, en alguns casos, 10 a 50.

Notícies relacionades

Davant tants obstacles, Arcuri va passar a l’ofensiva: va firmar l’ordre de confiscar tot el material sanitari que estava preparat per sortir d’Itàlia i va suprimir els impostos del material importat. En cinc dies, l’Agència Duanera va confiscar 1,5 milions de mascaretes, 2,7 milions de guants, poc menys de 5.000 d’aparells mèdics, 50.000 respiradors per a les ucis...

«El capitalisme es posarà en ‘pausa’ durant uns mesos per salvar l’economia i alhora vides humanes», ha dit aquests dies als italians el Nobel Edmund Phelps. És un fervent capitalista, segons el qual, després de la pandèmia», el sistema no tornarà a posar-se en marxa sense una passió creativa». I diners a la butxaca. «Ho veiem a la Xina, on estem reobrint les botigues, però encara hi ha por... i menys diners disponibles». Paraula de Sandro Veronesi, fundador del grup Calzedonia (Intimissimi, Tezenis, Falcineri).