govern autoritari

Brussel·les retreu a Orbán que aprofiti el coronavirus per assumir més poder

La Comissió Europea avisa que vigilarà estretament la nova llei hongaresa que permetrà al primer ministre governar per decret indefinidament

zentauroepp52972773 budapest  hungary   30 03 2020   hungarian prime minister vi200331172702

zentauroepp52972773 budapest hungary 30 03 2020 hungarian prime minister vi200331172702 / Zoltan Mathe

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El primer ministre hongarès, Viktor Orbánaprofita els moments de crisi com pocs dirigents europeus i l’epidèmia del coronavirus li ha posat un d’aquests moments amb safata: governar a cop de decret durant un temps indefinit. La llei, aprovada aquest dilluns passat pel Parlament hongarès, ha sigut rebuda a Brussel·les amb certa resignació i un avís: «Qualsevol mesura d’emergència ha de ser limitada al temps necessari i estrictament proporcionada. No han de durar indefinidament i els governs s’han d’assegurar que aquestes mesures estiguin subjectes a un escrutini regular», ha advertit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Tot i que en el comunicat no s’esmenta ni una sola vegada la paraula ‘Hongria’, el comissari de Justícia, el liberal belga Didier Reynders, sí que va avançar aquest dilluns que l’Executiu comunitari està avaluant les mesures d’emergència adoptades pels estats membres sobre el respecte dels drets fonamentals i, particularment, el cas «de la llei aprovada a Hongria sobre l’estat d’emergència i les noves sancions penals per la difusió d’informacions falses».

A l’espera d’aquesta anàlisi, l’escola de comissaris té previst mantenir un debat aquest dimecres sobre les mesures d’emergència adoptades pels estats membres. «Vivim en temps extraordinaris i els governs han de tenir, en principi, les eines necessàries per actuar amb rapidesa i efectivitat per protegir la salut pública dels nostres ciutadans», ha admès Von der Leyer i ha advertit que no pot ser a costa dels principis i valors europeus ni la democràcia. 

Eliminació de la democràcia

Notícies relacionades

«La democràcia no pot funcionar sense uns mitjans de comunicació lliures i independents. El respecte a la llibertat d’expressió i la certesa legal són essencials en aquests incerts moments», afirma l’alemanya, que milita en el mateix Partit Popular Europeu que Orbán, tot i que la pertinença de la formació del dirigent hongarès, Fidesz, està encara suspesa.

«Els esdeveniments a Hongria sobre una alerta roja per a la democràcia liberal a Europa i més enllà. La crisi del coronavirus no s’ha d’utilitzar com una cortina de fum per abusar del poder. Lluitar contra el Covid-19 pot requerir algunes mesures excepcionals, però no ha de portar de cap manera a l’eliminació de la democràcia i a trepitjar l’Estat de dret. És vergonyós», ha criticat el líder dels liberals europeus, Dacian Ciolos.