Superant la malaltia

La Xina anuncia que els pacients en estat greu pel virus baixen dels 1.000

El dia 12 passat, el govern xinès va declarar que el pic de transmissions havia arribat a la seva fi al país asiàtic

china

china / NOEL CELIS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Avui les autoritats sanitàries xineses han anunciat que el nombre de pacients en estat greu o crític com a conseqüència de contraure el coronavirus SARS-CoV-2 és de 921, així, se situa per primera vegada des de gener per sota de la barrera dels mil.

D’aquests 921, 882 es troben a la ciutat de Wuhan, capital de la província centreoriental de Hubei i bressol del brot que ja ha deixat 2.538 morts a la ciutat, després d’anotar-se les tres últimes defuncions certificades al país asiàtic.

La Comissió Nacional de Sanitat de la Xina ha informat avui que, fins a la passada mitjanit local (16.00 hora GMT de divendres) també es van registrar 54 nous contagis, la mateixa xifra que la vigília, tots ells dels anomenats «importats». És a dir, de viatgers procedents de l’estranger.

La distribució geogràfica d’aquests 54 casos va ser la següent: 17 a Xangai (est), 11 a Canton (sud-est), 6 a Fujian (sud-est), 5 a Tianjin (nord-est), 4 a Zhejiang (est), 3 a Pequín, 3 a Liaoning (nord-est), 2 a Mongòlia Interior (nord), 2 a Jilin (nord-est) i 1 a Shandong (est).

Des que la malaltia va començar a fuetejar amb severitat la resta del planeta, són molts els xinesos que han tornat al seu país, on la resultant pneumònia Covid-19 –sempre segons les xifres oficials– sembla més controlada. D’aquí el repunt dels casos importats en les últimes setmanes, ja que molts procedeixen d’altres focus mundials del virus.

A més, en els últims dies, Pequín ha anunciat la desviació dels seus vols internacionals amb destinació a la capital xinesa com a mesura d’assegurar que els anomenats casos «importats» no seguien en augment a la ciutat, cosa que en part explica la gran distribució geogràfica dels nous casos.

No obstant, i amb l’objectiu de minimitzar riscos, aquest dijous el Ministeri d’Afers Estrangers va anunciar el veto temporal a l’entrada d’estrangers a la Xina a partir de l’endemà el qual, d’acord amb les xifres divulgades avui, encara no ha tingut l’efecte desitjat.

El balanç de les autoritats sanitàries difós avui va apuntar que el nombre total d’infectats diagnosticats a la Xina des de l’inici de la pandèmia és de 81.394, entre els quals han mort 3.295 persones.

També s’ha donat d’alta 74.971 persones després d’haver superat amb èxit la malaltia, així que el nombre d’infectats «actius» és de 3.128.

Fins ara s’ha fet seguiment mèdic a 699.396 contactes pròxims amb infectats, dels quals 17.198 continuen en observació, i d’aquests, 184 serien casos sospitosos d’haver-se encomanat del coronavirus SARS-CoV-2.

Les noves i més estrictes normes de quarantena a ciutats com Pequín, per exemple, ha fet que des de fa diversos dies la xifra de pacients en observació segueixi en augment.

Notícies relacionades

El dia 12, el govern xinès va declarar que el pic de transmissions havia arribat a la seva fi al país asiàtic, tot i que han posat en marxa noves mesures per evitar nous brots com a conseqüència dels anomenats casos «importats».

Els símptomes del nou coronavirus en molts casos són semblants als d’un refredat, però poden estar acompanyats de febre i fatiga, tos seca i dispnea (dificultat per respirar).

Temes:

Xina Coronavirus