Crisi sanitària

Bolsonaro «El brasiler no s'encomana perquè és capaç de bussejar en una claveguera»

El president del Brasil continua minimitzant la perillositat de la pandèmia i indigna els seus propis aliats

zentauroepp52904414 handout   24 march 2020  brazil  brasilia  jair bolsonaro  p200324165459

zentauroepp52904414 handout 24 march 2020 brazil brasilia jair bolsonaro p200324165459 / Isac Nobrega Palacio Planalto d

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Jair Bolsonaro ha tornat aquest dijous a encendre l’espurna de l’escàndol al Brasil al minimitzar l’abast de la pandèmia de coronavirus al seu país. El brasiler, va dir, «no s’encomana», ja que és capaç de «bussejar en una claveguera, sortir-ne, i no passa res». Segons les autoritats sanitàries, el COVID-19 ha ocasionat 77 morts, el que suposa un augment del 35% respecte a dimecres, i 2.915 casos de contagi.  Els responsables de l’àrea de Salut del Govern d’ultradreta estimen no obstant que els pròxims 30 dies «seran molt difícils» i que el país pot entrar en una «fase crítica». Però el capità retirat subestima completament aquest escenari. Aquest divendres, i davant simpatitzants que l’esperaven a l’entrada del palau d’Alvorada (seu de l’Executiu), Bolsonaro ha afirmat que els governadors estatals i alcaldes que han ordenat el tancament obligatori dels establiments comercials per mitigar els efectes de la pandèmia hauran de pagar càrregues laborals dels seus empleats.

I quan li han preguntat si el Brasil podria tenir les xifres de contagi dels Estats Units, per sobre dels 84.000 casos, el cap d’Estat ha descartat aquest escenari. «Crec que no arribarà a aquest punt. El brasiler ha de ser estudiat. [...] Jo crec que hi ha molta gent que ja s’ha encomanat al Brasil i ja tenen els anticossos que ajuden que no continuï proliferant», ha afirmat. Alhora, el Govern prepara una bateria de publicitats en defensa de la seva política indulgent davant la propagació del virus. En oberta oposició a les autoritats regionals, el Govern federal encoratjarà tornar a la feina. «El Brasil no pot parar» és la consigna dels dissenyadors de la campanya en potència, comandada per Flavio Bolsonaro, el fill del mandatari. Alhora, el pare va publicar al seu compte de la xarxa social el vídeo d’una caravana d’automòbils contra l’autoconfinament que es va fer al balneari de Camboriú, a l’estat de Santa Catarina, un dels més proclius al mandatarari. Bolsonaro ha anunciat que s’oferiran ajuts als treballadors informals durant el temps que duri la crisi sanitària, que podran aconseguir fins als 600 reals brasilers (uns 110 euros).

La destacada pneumòloga Margareth Dalcolmo, referent de l’Escola Nacional de Salut Pública (ENSP), ha expressat el seu espant per les noves intervencions del capità retirat i l’absència d’una estratègia de contenció del virus a escala nacional. ‘Les morts passen sense diagnòstic a la xarxa pública’, ha dit i ha advertit que si el Brasil no du a terme una quarantena estricta, el COVID-19 pot explotar de manera incontrolable, especialment entre les comunitats amb problemes quotidians de sanejament.  

Malestar generalitzat

Notícies relacionades

D’acord amb la revista Carta Capital, els discursos de Bolsonaro «escandalitzen el món». La «conducta irresponsable» del president ja ha despertat «la ira dels governadors» i «fins i tot antics aliats».  Fins al governador de l’estat de Rio de Janeiro,  el també ultradretà Wilson Witzel, ha reaccionat davant de les recents declaracions. «Contradiu les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Nosaltres seguirem les seves pautes. Els demano (als ciutadans) que es quedin a casa seva», ha dit.  «Es necessita un lideratge seriós, responsable i compromès amb la vida i la salut de la seva població», ha dit el president del Senat, Davi Alcolumbre, conegut pels seus rampells conservadors.

Per al politòleg Guilherme Carvalhido, les anades i vingudes del Govern han creat un «clima de desorganització» al país.  «Per vuitè dia consecutiu, les cassoles, a més de quinze capitals del país, han començat a sentir-se», va assenyalar la revista Piauí sobre les protestes nocturnes a les principals ciutats. No obstant, «la insatisfacció no es limita a les finestres i balcons».  Un terç de la població que ha votat per Bolsonaro ara creu que l’acompliment de l’home que van elegir per governar el Brasil és «dolent o terrible».