Tensió al país sud-americà

Maduro qualifica de «bogeria» la imputació dels Estats Units per narcotràfic i Guaidó l'avala

«Ets un miserable, Donald Trump», va dir el president veneçolà després que Washington oferís una recompensa per qualsevol informació que porti al seu arrest

El diputat opositor va dir, per la seva banda, «confiar» en els càrrecs contra Maduro que han presentat els EUA i va dir que l'acció de la Casa Blanca ajudarà a «alliberar» aquest país

maduro

maduro / JHONN ZERPA (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«És una vulgaritat. Són uns ‘cowboys’ oferint calés per gent que el que hem fet és defensar el nostre poble. Ets un miserable, Donald Trump». Nicolás Maduro va respondre iradament a la decisió del Departament de Justícia dels Estats Units d’imputar-lo pel delicte de «narcoterrorisme» i oferir una recompensa de 15 milions de dòlars a qui brindi informació que permeti la seva detenció. «No es fiquin amb nosaltres, perquè sentiran la fúria bolivariana i podem lluitar a qualsevol dels terrenys», va dir. Per Maduro, l’acusació feta des de Washington és una demostració «que els estem guanyat». Veneçuela està paralitzada i en quarantena pel Covid-19. El dia que es va conèixer la notícia de la primera víctima fatal, el conflicte polític que s’havia posat entre parèntesi per l’amenaça de la pandèmia va recuperar per unes hores la seva primacia. El diputat Juan Guaidó, a qui els EUA i 54 governs més reconeixen com a «president encarregat» de Veneçuela, va avalar el pas fet per l’Administració Trump. «Confio que els càrrecs presentats contra els membres del règim estan ben fonamentats i ajudaran a alliberar el país del sistema criminal que ha segrestat el nostre poble durant tants anys», va dir el líder de la facció opositora més bel·ligerant. Segons Guaidó, «aquestes imputacions confirmen el que des de fa temps els veneçolans sabíem». 

El fiscal general William Barr va donar a conèixer els fonaments de la imputació: el palau de Miraflores ha intentat «inundar els Estats Units» amb 30 milions de dosis de cocaïna» en el marc d’una acció que ha involucrat el sector de les dissoltes Forces Armades Revolucionàries (FARC), que va reprendre les accions insurgents. El pronunciament de Barr coincideix amb una denúncia formulada pel Govern veneçolà d’un nou intent desestabilitzador que, va insistir Maduro, és «patrocinat» pels EUA. La hipòtesi d’una segona temptativa colpista es funda en la confiscació d’un carregament d’armes a la ciutat colombiana de Santa Marta que havia de travessar la frontera.

L’ESCÀNDOL DE LES ARMES

L’exgeneral Cliver Alcalá Cordones, que va desertar anys enrere del madurisme, va reconèixer que estava involucrat en aquesta operació. L’exmilitar va revelar que Guaidó estava al corrent de la seva tasca. «En un pacte firmat pel senyor Guaidó, J. J. Rendón, Vergara i assessors nord-americans venim treballant des de fa mesos per conformar una unitat militar per a la llibertat de Veneçuela», va dir. Al seu torn, va assegurar que «a la reunió amb els assessors nord-americans em va enviar Juan Guaidó, i allà vam acordar fer una unitat militar i eliminar, quirúrgicament, els criminals de narcotràfic i del desastre del país». El que Cliver Alcalá no sabia és que Barr l’inclouria juntament amb Maduro i Diosdado Cabello en la llista d’«indesitjables» de la qual creia haver sigut esborrat.

«Sé que molts em volen matar, com el cas del traïdor de Cliver Alcalá Cordones, que respon als interessos de Guaidó i que va confessar que venien a agredir el poble de Veneçuela», va dir Maduro.  «Avui s’ha revelat tota la veritat. El principal implicat, Cliver Alcalá Cordones, ha dit tota la veritat [...] Espero que el món digereixi tota la conspiració que existeix des de Colòmbia», va afegir. El fiscal general Tarek Wiliam Saab va anunciar l’obertura d’una investigació contra Alcalá Cordones i Guaidó per atemptar contra les institucions.

EL DIÀLEG IMPOSSIBLE

Notícies relacionades

Malgrat el nou i intens xoc amb l’oposició, Maduro va reiterar una crida al diàleg a part dels seus adversaris, entre ells, Henrique Capriles Radonski, rival de Maduro en els comicis presidencials del 2013, i Henry Ramos Allup, l’expresident de l’Assemblea Nacional. «Els espero per conversar. Insisteixo que puguem dialogar sobre el coronavirus i aconseguir acords».

Capriles, qui va ser privat dels seus drets electorals en els comicis passats, va rebutjar la invitació. «Senyor Maduro, l’acord no és amb mi. No soc el president de l’Assemblea Nacional; ni tan sols soc diputat. Pretendre involucrar-m’hi revela la intenció de dividir. No seré un factor de divisió», va dir.