TENSIÓ WASHINGTON CARACAS

Els Estats Units imputen Maduro per narcotràfic i narcoterrorisme

Els càrrecs, que s'estenen a14 alts càrrecs més, prometen elevar la tensió amb Veneçuela

El fiscal general diu que els EUA «exploraran totes les opcions» per aconseguir la custòdia

maduro / periodico

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Enmig de la crisi global pel coronavirus, i en un pas que promet disparar les tensions amb Veneçuela, els Estats Units han anunciat aquest dijous la imputació de Nicolás Maduro i 14 alts càrrecs actuals i retirats veneçolans més en diversos casos de delictes de narcotràfic, narcoterrorisme, corrupció i blanqueig de diners.

El fiscal general nord-americà, William Barr, ha dirigit la presentació dels càrrecs en una roda de premsa virtual des del Departament de Justícia amb diversos fiscals estatals i ha assegurat que Maduro i la resta d’imputats «pretenien expressament inundar els EUA amb cocaïna per minar la salut i el benestar» de la nació, han «utilitzat molt deliberadament la cocaïna com a arma»  i «han traït el poble veneçolà i corromput les institucions de Veneçuela per omplir-se les butxaques amb diners de les drogues».

Els càrrecs

Els càrrecs inclouen acusacions de col·laboració amb les FARC i protecció, incloent la facció dissident que ha continuat operant després dels acords de pau a Colòmbia. I toquen  totes les branques del govern veneçolà: l’executiu, el legislatiu i el judicial. Inclouen, a més de Maduro, polítics i alts càrrecs rellevants com Diosdado Cabello, president de l’Assemblea Nacional Constituent; Hugo Carvajal, que va ser al capdavant de la intel·ligència militar; el general retirat Clíver Alcalá i el ministre d’Indústria i Producció, Tareck Zaidan El Aissami Maddah. També, en un cas plantejat per la fiscalia a Florida, s’assenyala el president del Tribunal Suprem, Maikel José Moreno.

En tots aquests casos els EUA han fixat recompenses per a qui col·labori a l’arrest i processament dels encausats: 15 milions de dòlars en el cas de Maduro, 10 en els de Cabello, Carvajal, Alcalá i Maddah i cinc pel membre de les FARC Luciano Marín Arango, ‘Iván Márquez’. Barr, a la pregunta de si la recompensa aplicaria a la captura de Maduro «viu o mort», ha dit que el govern de Donald Trump «vol que enfronti justícia en un tribunal dels EUA».

El pas fet pel Departament de Justícia, filtrat hores abans, ha sigut preventivament denunciat pel mateix Maduro, que en el seu compte de Twitter ha assegurat que «des dels EUA i Colòmbia es conspira i han donat l’ordre d’omplir de violència Veneçuela».

Preguntes sobre el ‘timing’

L’anunci, amb el potencial de tenir especial impacte entre la creixent població de l’exili veneçolà a Florida, un dels estats frontissa que seran claus en les eleccions presidencials dels EUA al novembre, arriba en un moment de crisi global per la pandèmia del Covid-19. Però Barr, reconeixent que els EUA fa «molt temps que treballen en això» i podien haver actuat «una mica abans», ha justificat el moment elegit com a «bo perquè la gent de Veneçuela pateix i necessiten un govern efectiu al qual li importi la gent. Aquest govern està bloquejant subministraments i impedint entrar a gent», ha dit.

Notícies relacionades

Barr també ha minimitzat la repercussió històrica d’imputar un president estranger en el poder recordant que els EUA no reconeixen com a líder legítim de Veneçuela Maduro, sinó Juan Guaidó, i ha utilitzat com a argument que els EUA ja van imputar Manuel Noriega quan no el reconeixia com a president del Panamà.

El cas de Noriega plana ara com un fantasma. Després de la invasió nord-americana del Panamà el 1989, Noriega es va acabar entregant el gener de 1990 i va ser traslladat als EUA i jutjat. Aquest dijous Barr no ha volgut comentar si Washington estaria disposat a emprendre una operació militar a Veneçuela i només ha dit que exploraran totes les opcions per aconseguir tenir-lo sota custòdia». «Esperem que la gent veneçolana vegi el que està succeint i acabin recuperant el control del seu país», ha afegit.