ACORD A ISRAEL

Netanyahu i el seu rival formaran un govern d'unitat

El primer ministre israelià seguirà en el seu càrrec fins al setembre del 2021 i Gantz serà ministre d'Exteriors fins que el reemplaci

zentauroepp52936816 files  a file photo taken on february 17  2020 shows an elec200326200651

zentauroepp52936816 files a file photo taken on february 17 2020 shows an elec200326200651 / JACK GUEZ

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba

Els israelians no hauran de votar per quarta vegada consecutiva. El primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, i el seu principal rival electoral, Benny Gantz, han pactat un Govern d’unitat en el qual Netanyahu continuarà ocupant el seu càrrec fins al setembre del 2021 i Gantz serà ministre d’Exteriors, segons han informat diversos mitjans israelians. No obstant, fonts pròximes a Gantz han assenyalat que l’Executiu serà només per als pròxims sis mesos.

Gantz, líder de la coalició de centredreta Blau i Blanc, havia reiterat fins a la sacietat que no governaria amb algú imputat per tres casos de corrupció, com Netanyahu, i menys si aquest intentava mantenir-se en el càrrec de cap de l’Executiu. 

Però a última hora ha canviat radicalment d’opinió i ha traït els seus altres col·legues de coalició per unir-se a Netanyahu en un govern d’unitat d’emergència. Tot pels ciutadans d’Israel, ha al·legat. 

Eleccions legislatives

Els israelians van votar a leseleccions legislatives els passats 9 d’abril, 17 de setembre i 2 de març, tres vegades en 11 mesos. De les dues primeres eleccions no en va sortir cap govern.

La decisió de Gantz d’unir forces amb Netanyahu va conduir immediatament a la ruptura dels partits que integraven Blau i Blanc: Resiliència, de Gantz, el centrista Hay Futurof, de l’extitular de Finances Yair Lapid, i Telem, de l’exministre de Defensa i general retirat Moshe Yaalon.

Lapid i Yaalon han presentat una sol·licitud formal per separar-se de Blau i Blanc aquest dijous. Segons diverses informacions, Lapid havia dit a Gantz que preferia que Israel anés a unes quartes eleccions que tenir com a soci Netanyahu.

El Govern d’unitat probablement comptarà amb la suma de 78 o 79 diputats, segons el Canal 12 de la televisió israeliana. Seran els de la formació de Netanyahu, el Likud, líder de la dreta israeliana, i el seu bloc de recolzament, integrat per Dreta (ultradreta nacional-religiosa), Shas i Judaisme Unit de la Torà, dos partits religiosos ultraortodoxos. A més de Resiliència i el Partit Laborista (centreesquerra). 

A l’oposició

A l’oposició quedarien Hi ha Futur, Telem, Israel Nostre Llar, de l’ultradretà laic Avigdor Lieberman, i la Llista Conjunta de forces principalment àrabs.

L’acord per formar un govern d’unitat va començar a forjar-se ahir, però no ha pres forma fins avui mateix, poc abans que la Kneset es reunís per elegir un nou president, després de la dimissió forçada de l’anterior, Yuli Edelstein, del Likud.

Gantz s’ha presentat a si mateix com a candidat a presidir la Kneset i l’han elegit aquesta tarda per 72 vots a favor.  

Al seu tron

L’ex cap de l’Estat major ocuparà aquest càrrec fins que passi a ser ministre d’Exteriors i el substitueixi, probablement, algú del Likud. El número 4 de Blau i Blanc, el general Gabi Ashkenazi, podria ser el pròxim ministre de Defensa i Chili Tropper, de Justícia.

Notícies relacionades

A Netanyahu només li queda l’opció de seguir al seu tron de primer ministre, ja que, segons la llei, és l’únic càrrec que pot continuar exercint malgrat estar imputat i mentre se celebra el seu judici per frau, suborn i abús de confiança en tres casos de corrupció.

El judici havia de començar el passat 17 de març, però es va ajornar fins al maig a causa de la pandèmia del coronavirus.