Temor per contagi massiu

El governador de Califòrnia decreta la quarantena a 40 milions de residents

Califòrnia projecta que el 56% dels seus residents (25,5 milions) s'infectaran amb el nou coronavirus

ade9ff96-0e0b-4ffb-8dd3-601a78e6a150-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico/Agencias

El Governador de Califòrnia, Gavin Newsom, va decretar una quarantena per als gairebé 40 milions de residents de l’estat i va ordenar el tancament de negocis no essencials amb l’objectiu de combatre la propagació del coronavirus a l’estat.

L’ordre del demòcrata arriba en un moment en què els casos confirmats de Covid-19 a l’Estat Dorat ronden el miler i els morts encomanats per aquest virus ja han arribat a les 19 persones.

«És hora que tots reconeguem que necessitem fer més», va dir el governador de la principal economia dels Estats Units.

La mesura obliga els residents a Califòrnia a romandre a casa excepte en cas de necessitats «essencials»; així estaran obertes botigues d’alimentació, bancs, farmàcies, restaurants que enviïn menjar a domicili i gasolineres.

El governador va remarcar en una roda de premsa des de Sacramento que prefereix prendre decisions dràstiques a exposar l’estat a un contagi més greu.

La decisió es va prendre després que el governador advertís el president Donald Trump que probablement més de la meitat dels californians seran encomanats pel virus en els pròxims mesos.

«En aquest moment necessitem prendre decisions difícils», va assegurar el governador, que va dir que és peremptori parlar amb «franquesa» i dir «la veritat» sobre la urgència de la situació.

Califòrnia projecta que el 56% dels seus residents (25,5 milions) s’infectaran amb el nou coronavirus durant un període de vuit setmanes, va dir Newsom en la missiva datada aquest dimecres.

Newsom també va sol·licitar dijous al Congrés dels EUA 1.000 milions en fons federals per recolzar la resposta mèdica de l’estat al nou coronavirus.

L’ajuda financera és vital

El polític demòcrata va dir que l’ajuda financera és crítica per a la capacitat de l’estat per adquirir ventiladors i altres subministraments mèdics, desplegar hospitals mòbils i satisfer altres necessitats d’atenció mèdica dels californians.

«La interrupció econòmica causada per aquesta crisi de salut pública tindrà efectes immediats i devastadors a tot el nostre país, incloses moltes famílies a Califòrnia», va alertar.

Minuts abans de donar la seva ordre, l’alcalde de Los Angeles, Eric Garcetti, i els supervisors del comtat havien anunciat una mesura similar en què demanaven el tancament de centres comercials i negocis no essencials.

«Necessitem ser dolorosament honestos aquesta nit en què estem a punt d’entrar en una nova manera de viure aquí», va dir el cap de l’ajuntament.

Garcetti va ser rotund a l’assegurar que si van prendre aquesta decisió és perquè és més «segur ser a casa». «Això no és una sol·licitud. És una ordre», va dir l’alcalde de Los Angeles.

Notícies relacionades

El miler de casos i els 19 morts per Covid-19 situen Califòrnia com el tercer pitjor estat del país, per darrere de Nova York i l’estat de Washington.

L’estat de Washington continua tenint el major nombre de víctimes mortals del Covid-19, amb 74 morts, seguit de Nova York, amb 29.