crisi sanitària global

L'OMS demana a l'Àfrica que «desperti» davant del coronavirus i «es prepari per al pitjor»

El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha xifrat en morts i prop de 730 casos de coronavirus al continent fins ara, sent els països més afectats Egipte i Sud-àfrica

zentauroepp52856613 lagos  nigeria   19 03 2020   a nigerian woman sits in the s200319203054

zentauroepp52856613 lagos nigeria 19 03 2020 a nigerian woman sits in the s200319203054 / ISRAEL OPHORI

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat als països africans que «despertin» davant de l’amenaça que suposa el coronavirus i «es preparin per al pitjor». «L’Àfrica ha de despertar. El meu continent ha de despertar», ha dit Tedros, de nacionalitat etíop i primer africà a encapçalar l’organisme internacional.

Així, ha assenyalat que al continent, que ha registrat fins al moment 17 morts i prop de 730 casos de coronavirus –amb 210 a Egipte i 150 a Sud-àfrica, els dos països més afectats–, «probablement» n’hi ha d’altres que «no han sigut detectats».

En aquest sentit, ha remarcat que «s’han de preparar per al pitjor». «En altres països hem vist com el virus s’accelera després d’un determinat punt», ha recordat. «El millor consell per a l’Àfrica és que es prepari per al pitjor i preparar-se avui. És millor tallar de soca-rel», ha insistit. «Hem de fer les proves, hem de fer la localització de contactes, hem de fer l’aïllament», ha manifestat Tedros, que ha destacat que «reduir les reunions públiques ajudarà».

Finalment, el director general de l’OMS ha posat èmfasi que les autoritats del continent africà «han de fer tot el possible per tallar d’arrel (l’amenaça), esperant que podria passar el pitjor».

Centre econòmic

Notícies relacionades

Durant la jornada, les autoritats de la ciutat nigeriana de Lagos, la capital financera del país i la més poblada del continent, han anunciat el tancament d’escoles i restriccions a l’assistència a cerimònies religioses per fer front a la pandèmia. Lagos, una megalòpoli en la qual resideixen més de 21 milions de persones, és el centre econòmic i un dels principals nusos de transport del país, per la qual cosa existeix el temor que pogués convertir-se en un focus de propagació del virus.

Així mateix, Tunísia ha registrat aquest dijous la seva primera mort –una dona de 72 arribada recentment des de Turquia– i el Txad ha informat sobre el seu primer cas de coronavirus, mentre que el Senegal ha tancat el seu espai aeri a vols arribats amb origen o destinació a l’estranger.