CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Itàlia ja supera la Xina en nombre de morts per coronavirus

L'última xifra de morts en territori italià és de 3.405 persones, per 3.245 al país asiàtic

zentauroepp52854700 office lights of the lombardy region headquarters building i200319175904

zentauroepp52854700 office lights of the lombardy region headquarters building i200319175904 / Luca Bruno

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Trenta dies després de l’inici del confinament de tota la regió de la Llombardia, ampliat fa dues setmanes a tot el país, aquest dijous Itàlia va confirmar definitivament que el focus central de contagi del coronavirus s’ha traslladat de la Xina Europa. Segons el balanç diari del servei de Protecció Civil italià, ja han mort al país 3.405 persones, davant els 3.245 morts del gegant asiàtic.

D’acord amb el butlletí, el nombre de positius se situa en 33.190, dels quals 14.935 estan en aïllament al seu domicili, mentre que els curats ascendeixen a 4.440.

Davant d’una corba de contagis que no descendeix i la indisciplina d’aproximadament el 40% dels ciutadans, que no compleixen el confinament, el Govern nacional prepara una pròrroga de les restriccions per intentar treure més persones del carrer, i, si no ho aconsegueix, aprovarà mesures més dràstiques. «Massa gent al carrer», han dit els metges xinesos que col·laboren amb els de Milà.

Enuig de les autoritats

Notícies relacionades

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha anticipat aquest dijous que «de moment no es contemplen altres mesures més àmplies de restricció, però si les prohibicions no són respectades haurem d’actuar». Dimecres ho havia dit més enèrgicament el president de la Llombardia, Attilio Fontana: «Si no ho enteneu a les bones, serem més agressius». Lucia Azzolina, ministra d’Educació, va declarar que no sabia anticipar encara la nova data d’obertura de les escoles, i va donar per fet que ja no serà el 3 d’abril com estava previst.

Paral·lelament, Conte ha confirmat al ‘Corriere della Sera’ que l’ens que coordina els serveis secrets, Economia i Presidència està avaluant un canvi de lleis sobre l’«acció d’or» –que dona la possibilitat de bloquejar inversions estrangeres-, ja que amb les oscil·lacions especulatives actuals a la Borsa de Milà hi ha inversors que s’han rabejat sobre indústries del país considerades estratègiques. La hipòtesi del diari milanès és que passarien a ser estratègiques totes les indústries cotitzades en borsa, inclosos els bancs i les societats financeres. «No permetrem a ningú que aprofiti aquest moment de debilitat del nostre país», va remarcar Conte.