PRIMÀRIES DEMÒCRATES

Biden guanya també a Sanders en temps de coronavirus i acaricia la nominació

El candidat centrista es va imposar de forma incontestable en les primàries de Florida, Arizona i Illinois

Sanders anuncia que «avaluarà» la seva campanya davant de l'avantatge cada cop més gran del seu contrincant

c9c1ebc0-f836-4290-a237-724e1534ad11-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Amb mig país tancat pel coronavirus, tres estats van desafiar la lògica que a poc a poc es va imposant per tot els Estats Units i van mantenir les seves primàries per escollir el candidat demòcrata a la presidència. Desenes de milers de persones van anar a votar, una imatge que podria no repetir-se en una llarga temporada, ja que la pandèmia està també trastocant els vells usos de la política. L’extraordinari context creat pel virus no va servir, no obstant, per alterar la trajectòria d’aquesta carrera, convertida en un monòleg des de finals de febrer. Joe Biden es va imposar amb summa autoritat a Bernie Sanders a FloridaIllinois i Arizona, consolidant el seu avantatge en delegats i deixant la nominació pràcticament vista per a sentència. 

Matemàticament queden encara gairebé el 40% de delegats per repartir-se, però ni la inèrcia dels últims resultats, ni el calendari ni la sòlida coalició electoral conformada per Biden deixen a penes espai per a la remuntada del seu rival. Tampoc l’emergència sanitària permetrà a Sanders explotar els seus punts forts. El Covid-19 ha paralitzat virtualment la campanya. Ja no hi ha mítings a l’ús, ni voluntaris buscant vots porta a porta ni bancs de trucades atapeïts de seguidors entusiastes. El poc que continua funcionant és la propaganda electoral, però el seu impacte a hores d’ara és irrellevant, com demostra que Sanders gastés més diners en els tres estats en lliça d’aquest dimarts i perdés en els tres per amplis marges de diferència. 

De cara al futur, tot és incertesa. Quatre estats ja han ajornat les seves primàries i s’espera que d’altres segueixin el seu exemple a mesura que s’imposen els confinamentsOhio va ser l’últim en fer-ho. Havia d’haver votat aquest dimarts i, tot i que un jutge es va entossudir que el ritual democràtic seguís endavant, el seu governador va invocar l’«emergència sanitària» per desafiar el seu dictat. En la resta d’estats es van adoptar mesures com a mínim inusuals. Supervisors de taula amb mascareta i guants de làtex. Tovalloletes i gels desinfectants a disposició dels votants. I equips de neteja treballant a preu fet. Florida va impedir que es votés en les residències de gent gran, utilitzades habitualment com a centres electorals.

Molt vot per correu

Res d’això va impedir que algunes escoles es quedessin sense mans per la decisió de molts interventors de curar-se en salut i quedar-se a casa. A Chicago hi va haver llargues cues per votar, imatges que van desafiar la ‘distància social’ recomanada per les autoritats. Per sort, bona part dels vots es van emetre per correu o de forma anticipada als tres estats, amb què es va reduir fins a cert punt els riscos de contagi

El resultat de la nit va ser tan concloent com predeien les enquestes. Biden va guanyar a Florida per gairebé 40 punts; a Illinois, per 23, i a Arizona li treia a Sanders 11 punts amb el 88% del vot escrutat. També els sondejos a peu d’urna van ser taxatius. Al preguntar-li als electors en quin candidat confien més per pilotar el país en temps de crisi, el vicepresident de Barack Obama va escombrar de forma incontestable. A Arizona, on més estret va ser el marge, li va treure 32 punts de diferència al seu rival. 

«A hores d’ara el 2008, Barack Obama avantatjava Hillary Clinton per 100 delegats. Quan acabi aquesta nit, Biden liderarà pel triple de diferència», va escriure ahir a la nit a les xarxes socials David Axelrod, el cervell electoral d’Obama. «Cap demòcrata ha remuntat mai un dèficit semblant. La carrera per la nominació s’ha acabat». Només falta saber si Sanders llançarà ben aviat la tovallola o s’entossudirà a arribar fins a la Convenció. Com ell mateix va dir la setmana passada, ha guanyat la batalla ideològica i generacional d’aquestes primàries. No només ha capturat la imaginació dels joves, que ambicionen un canvi profund, sinó que ha aconseguit que el partit es desplaci significativament cap a l’esquerra. Però alhora ha perdut el pols per l’elegibilitat. I ja no sembla haver-hi marxa enrere.

Sanders, «avalua» la seva campanya

Notícies relacionades

De fet, el cap de campanya de Sanders, Faiz Shakir, va anunciar aquest dimecres en un comunicat que el senador per Vermont «mantindrà converses amb els seus simpatitzants per avaluar la seva campanya». Dins del Partit Demòcrata no paren d’augmentar les pressions perquè Sanders llanci la tovallola i que, d’aquesta manera, el partit arribi unit a la convenció nacional.

Biden s’ha ofert a incorporar al seu programa propostes de Sanders i d’Elizabeth Warren, l’altra candidata, ja defenestrada, de l’esquerra. Dimarts a la nit va tornar a allargar la mà als seus seguidors. «Pot ser que Sanders i jo no estiguem d’acord en les tàctiques, però compartim una visió comuna», va dir en una compareixença sense públic. I va tenir també paraules específiques per a aquests joves que han convertit el seu contrincant en una figura de culte.  «Us escolto, sé el que està en joc, sé el que hem de fer», els va dir Biden.