EPIDÈMIA GLOBAL

Londres canvia el seu pla contra el virus per por que es dispari la mortaldat

Els científics apressen Johnson a adoptar restriccions severes per evitar-ne almenys 250.000 de morts

El pare del 'premier' britànic assegura que anirà al pub «com sempre» malgrat la gravetat de la situació

zentauroepp52825307 london  united kingdom   17 03 2020   a man wearing a face m200317174129

zentauroepp52825307 london united kingdom 17 03 2020 a man wearing a face m200317174129 / ANDY RAIN

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha començat a fer un gir a la seva criticada estratègia en la lluita contra el coronavirus, davant l’augment de casos i l’advertència que la inèrcia mostrada fins ara pot causar més de 250.000 víctimes mortals. Els científics de l’Imperial College a Londres assenyalen en un estudi que el pla impulsat pel Govern britànic per alentir la difusió del virus pot portar al col·lapse del sistema sanitari i a la mort d’un quart del milió d’encomanats.

Un dels autors del treball, Neil Ferguson, va declarar a la BBC que aquesta predicció en el nombre de morts no era el pitjor escenari imaginable, sinó el «més possible».  Els científics consideren que l’única sortida és adoptar mesures molt més contundents per afrontar la crisi i reduir la mortalitat a desenes de milers de víctimes. L’equip de resposta al coronavirus, de l’Imperial College, va ser un dels primers al món a detectar la magnitud del problema a la Xina. Intentar «suprimir» el virus, assenyalen, pot portar 18 mesos al Regne Unit.

Sense prou tests

 El Regne Unit no sap exactament quants encomanats hi ha actualment al país. L’última xifra oficial, el migdia d’aquest dimarts, era de 55 morts i 1.950 positius, tot i que s’estima que l’actual nombre de casos oscil·la entre els 35.000 i els 50.000, una gran part dels quals a Londres i al sud-est d’Anglaterra.  L’assessor científic en cap del Govern, Patrick Wallance, va reconèixer al Parlament que necessiten «un gran increment» en el nombre de tests, que no tenen, i espera que amb les noves recomanacions, la xifra de morts es redueixi «a 20.000 o menys».   

Johnson durant setmanes ha adoptat l’estratègia de no fer res i deixar que el virus es propagués entre la població, perquè considerava que era prematur intervenir, i fins i tot improcedent, i crear d’aquesta manera una immunitat col·lectiva, que impedís el rebrot de l’epidèmia en un futur. Aquest model, segons els científics de l’Imperial College, implicaria la infecció del 81% de la població i la mort de 510.000 ciutadans a causa del coronavirus d’ara a l’agost.

Aquest dilluns, el Govern va adoptar la nova estratègia de «mitigació» per intentar alentir l’expansió del virus i evitar el col·lapse de la sanitat pública i protegir les persones de salut més precària. Johnson va llançar una sèrie de «recomanacions» a la població, però no va imposar cap prohibició. El professor Ferguson afirma que l’Executiu ha d’anar «molt més lluny» per suprimir el virus.

Limitació de viatges a l’estranger

Johnson va aconsellar als ciutadans que treballin des de casa sempre que puguin, que viatgin l’imprescindible, que no vagin a pubs, cines, teatres, restaurants o altres llocs de contacte social. La gent amb problemes greus de salut hauria de mantenir-se aïllada, per la seva pròpia seguretat, durant els pròxims tres mesos a partir d’aquest cap de setmana.

Notícies relacionades

A qui tingui tos i febre se li ha aconsellat aïllar-se, juntament amb tots els que viuen amb ell, durant 14 dies. Però les escoles continuen obertes, perquè segons Wallance, tancar-les complica encara més les coses amb els avis, per l’impacte en les rutines laborals dels pares. Algunes de les cadenes nacionals  de cines més importants, així com la Royal Opera House i la Tate Gallery van anunciar el tancament de les seves instal·lacions.

El ministre d’Exteriors, Dominic Raab, va demanar a tots els britànics que limitin a l’indispensable els viatges a l’estranger. Aquest dimarts es nota una significativa absència de gent als llocs públics de Londres, però no tots estaven disposats a seguir les indicacions del govern. El pare del primer ministre, Stanley Johnson, va deixar clar durant una entrevista a la televisió que a la tarda aniria al pub, «com sempre», si ho necessitava.