crisi sanitària mundial

El Banc d'Anglaterra baixa els tipus d'interès pel coronavirus

El Govern britànic destina 30.000 milions de lliures (34.000 milions d'euros) per fer front a la crisi sanitària

zentauroepp52738025 handout   11 march 2020  england  london  a video grab shows200311175544

zentauroepp52738025 handout 11 march 2020 england london a video grab shows200311175544 / - House Of Commons via PA Wire d

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit ha llançat un gegantí pla de 30.000 milions de lliures (34.000 milions d’euros) per sostenir l’economia davant la crisi del coronavirus. Al programa de xoc se suma la baixada dels tipus d’interès anunciada pel Banc d’Anglaterra, que passen del 0,75% al 0,25%, quedant en el nivell més baix de la història.

El nou ministre de Finances, Rishi Sunak, que amb prou feines porta un mes en el càrrec, va presentar el primer pressupost ‘postbrexit’ amb un paquet excepcional de mesures d’emergència per sostenir la ja delicada salut de l’economia britànica. El Govern destinarà 7.000 milions de lliures per ajudar els treballadors independents i les petites i mitjanes empreses, especialment vulnerables davant de l’epidèmia, amb crèdits i subvencions. Uns altres 5.000 milions aniran a parar al sistema sanitari i altres serveis públics, al costat de 18.000 milions més, que es repartiran de diverses maneres en el reforç econòmic.

‘Serà dur’

Sunak va prometre l’abolició temporal de taxes per a algunes petites empreses a partir del pròxim any i l’extensió de la paga per malaltia per a tots els que s’hagin d’aïllar del virus. El Govern retribuirà les companyies amb menys de 250 empleats pel cost de la baixa per malaltia dels seus empleats durant dues setmanes. El pla, va resumir Sunak, està dissenyat «per protegir els britànics, els llocs de treball i les empreses» davant d’una possible crisi de liquiditat, demanda i subministrament.  

L’impacte de la situació sanitària «serà significatiu en l’economia britànica, però temporal» va apuntar. «La gent tornarà a treballar, el subministrament de mercaderies tornarà a la normalitat, la vida tornarà a la normalitat». No obstant, va advertir el ministre, «durant un temps serà dur» i la «cinquena part» de la població laboral activa podria veure’s forçada a treballar des de casa. 

Liquiditat

Notícies relacionades

Hores abans de la presentació del pressupost a la Cambra dels Comuns, el Banc d’Anglaterra havia anunciat la retallada dels tipus d’interès, a la qual va sumar un paquet de mesures d’urgència per contrarestar els estralls del coronavirus llançant una línia de liquiditat de 100.000 milions de lliures als bancs. Aquests diners hauran de ser destinats a préstecs per a les petites i mitjanes empreses.

El Regne Unit havia registrat fins a la tarda de dimecres 456 casos, amb sis persones mortes. Entre els encomanats es troba la secretària d’Estat de Sanitat, Nadine Dorries i una altra diputada. Les autoritats adverteixen que el nombre de casos augmentarà significativament en els pròxims dies i setmanes.