17 casos confirmats

Maduro declara «quarantena social col·lectiva» per Covid-19

El president de Veneçuela va assegurar que a més de Caracas set estats més del país s'afegeixen a aquesta declaratòria a fi de frenar els contagis de coronavirus

maduro-coronavirus

maduro-coronavirus

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha declarat la «quarantena social col·lectiva» en set estats del país, a més de Caracas. La mesura entrarà en vigor a partir de les 5 del matí d’aquest dilluns per frenar l’expansió del coronavirus. «És l’única manera. O anem a la quarantena o la pandèmia podria abatre inclement i tràgicament el nostre país com passa avui a Europa, bé ho saben vostès», va dir. Va explicar que això suposarà la suspensió laboral i legal de totes les activitats excepte les de servei social i de necessitat tot i que no va especificar quant temps durarà aquesta mesura. «Hem d’unir-nos en un sol poder d’oració, un sol poder espiritual per afrontar aquesta nova circumstància a què la vida ens obliga», va demanar durant el seu missatge.

El Covid-19 troba Veneçuela envoltada en una crisi sanitària de proporcions com a conseqüència de la desfeta econòmica que el Palau de Miraflores atribueix a la fustigació nord-americana. El mandatari va agrair a la Xina tot el recolzament que estan rebent des d’allà «per dotar Veneçuela  de tots els equips necessaris per continuar afrontant aquesta pandèmia que afecta la humanitat sencera». Va dir que el país asiàtic va prendre mesures dràstiques i que, tot i que Veneçuela «no ha entrat en aquesta fase tan greu», han avaluat sobre estendre la «quarantena social col·lectiva» a Caracas, La Guaira, Miranda, Zulia, Táchira, Apure i Cojedes. Maduro va detallar que hi ha set nous casos confirmats de persones infectades pel Covid-19, amb la qual cosa ja són 17 del total

«Anem a una situació que mai hem viscut. No són vacances col·lectives, és una quarantena que merita d’una gran disciplina social. No ha de sortir de casa tret de per cobrir necessitats indispensables», va especificar. El ministre de Defensa, Vladimir Padrino López va informar la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) estarà pels carrers per fer que es compleixin les mesures.

Les relacions amb Colòmbia

Sobre Colòmbia,  Maduro va dir que hi ha una estricta col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització Panamericana de la Salut (OPS) perquè «intercedeixi» davant del Govern de Colòmbia a fi de coordinar accions entre els ministeris de Salut dels dos països.

«Faig una crida a la sensatesa humana, al president Iván Duque. És l’hora de la coordinació per atendre la salut dels pobles. Sabem que hi ha un brot molt fort de coronavirus al (departament colombià de) Norte de Santander. Ja tenim pacients infectats que van tenir la malaltia a Cúcuta», va assegurar. Colòmbia va tancar la frontera amb Veneçuela hores d’anunciar-se els primers infectats.

La posició de Guaidó

Notícies relacionades

El diputat Juan Guaidó, a qui els EUA i 54 Governs més van reconèixer com a «president encarregat», va dir que el seu «Govern legítim» ha instal·lat una Comissió d’Experts de la Salut aplegarà informació sobre el desenvolupament del Covid-19 al país. L’oposició, va informar, ha decidit reprogramar les protestes contra Maduro que estaven previstes al llarg de la setmana. 

Rafel Ramírez, l’expresident de PDVSA i exrepresentant de Maduro davant del Consell de Seguretat de l’ONU fins que va trencar amb el seu Govern, va cridar a no polititzar la crisi del coronavirus. «Aquí es tracta de salvar les vides de tota la població que estigui exposada a aquest virus, i, en particular, aquella que resulta la més vulnerable, com són els ancians i els adults amb malalties cròniques, com la diabetis i afeccions coronàries». Ramírez li va demanar al Govern ser «transparent» i «dir la veritat» perquè, davant les circumstàncies, «la població requereix informació veraç, orientacions concretes». Va lamentar que en la comissió que ha format Maduro per enfrontar la crisi no s’hi trobi ni un sol metge. «A tots els països sacsejats per aquesta pandèmia, els que estan al capdavant de les operacions i decisions són científics».