CARRERA A LA CASA BLANCA

Biden es referma davant de Sanders en un debat marcat pel coronavirus

L'exvicepresident promet elegir una dona com a vicepresidenta

Dimarts, al mig de tancaments per l'epidèmia, voten Arizona, Florida, Illinois i Ohio

zentauroepp52601121 combo  this combination of pictures created on march 02  202200303200702

zentauroepp52601121 combo this combination of pictures created on march 02 202200303200702 / JIM WATSON

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El coronavirus ha entrat de ple a les cèl·lules de la campanya electoral als Estats Units. La crisi amenaça d’assestar el cop més fort al pla de Donald Trump per aconseguir la reelecció recolzant-se en la fortalesa de l’economia. De la mateixa manera, ha marcat les primàries demòcrates i també el debat celebrat aquest diumenge entre l’exvicepresident Joe Biden, que es va refermar com a clar favorit, i el senador progressista Bernie Sanders.

Tot té aquests dies l’empremta de l’epidèmia. El debat va ser a Washington, tot i que inicialment s’havia de celebrar a Arizona, un dels quatre estats que mantenen les primàries dimarts malgrat les creixents mesures per provar d’evitar els contagis, incloent-hi tancaments obligatoris en dos estats més que voten, Illinois i Ohio (el quart és Florida). Es va celebrar només davant dels moderadors, sense públic ni sala de premsa ni ‘spin’. La salutació xocant el colze dels dos candidats i els faristols separats gairebé dos metres van ser un gràfic recordatori de la vida alterada pel coronavirus i els seus riscos, accentuats en persones de l’edat de Biden (77 anys) i Sanders (78).

La crisi, o com respondre-hi, els va permetre mostrar acord en la crítica a la gestió de l’emergència que està fent Trump, amb Sanders denunciant com a «inacceptable que estigui donant sense parar informació no factual, que confon el públic». Però va ser també la porta per recordar les dues visions profundament diferents de la política que representen les seves candidatures.

El millor debat de Biden

Biden va fer el millor dels seus debats, es va mostrar relaxat, concís i va reforçar la imatge de moderació i de «presidenciable» que ha contribuït a donar-li victòries en 15 de les últimes 21 primàries. Va parlar de la crisi com una guerra («i en guerra fas el que sigui necessari fer per cuidar la teva gent», va dir), i va prometre un pla «multimultimilionari» per fer front a totes les despeses associades amb la crisi, des de proves i tractaments fins a compensacions per pèrdues de salaris. 

Sanders, mentrestant, va trobar el vehicle perfecte per endinsar-se en la seva crítica al sistema general i al sanitari, en particular, «feble i disfuncional», davant el qual proposa la sanitat universal gratuïta. «Una de les raons per les quals no estem preparats és que no tenim un sistema, tenim mil plans privats d’assegurances», va dir. «No està preparat per oferir sanitat a tothom en un bon any, sense una epidèmia».

Partint d’aquests dos plantejaments l’enfrontament estava assegurat, i mentre Sanders deia que calia «tenir el valor d’enfrontar-se a la indústria de sanitat», retraient a Biden que la seva campanya rebi donacions d’aquesta indústria, el vicepresident contraatacava utilitzant l’exemple d’Itàlia per etzibar que la sanitat pública «no soluciona el problema». 

Era el xoc profund entre un candidat que proposa canvis graduals sobre el llegat de Barack Obama i el que planteja una revolució. I davant l’idealista Sanders, que posa el dit a la nafra de problemes estructurals, Biden va aprofitar la greu conjuntura: «La gent vol resultats, no una revolució. Tenim problemes per resoldre ara. 

Contrast intensificat

També la resta del debat, tot i que sense la crispació d’altres, a estones semblant a un col·loqui, va intensificar els atacs mutus per un complicat historial. L’exvicepresident va portar a col·lació punts foscos del senador en temes com armes de foc o les declaracions defensant assoliments de Cuba. Mentrestant, Sanders va deixar en evidència Biden per posicions avui impensables en el partit demòcrata, com algunes de restrictives en drets d’homosexuals  o avortament, recolzament al fracking o a la guerra de l’Iraq, propostes de retallades en la seguretat social i a lleis de fallida que van protegir les empreses de crèdit...

Era per part de tots dos una mirada al passat una mica incòmoda o incoherent quan l’angoixa i la incertesa ciutadanes són tan presents.

Una vicepresidenta

Notícies relacionades

Biden va donar la notícia de la nit al comprometre’s a elegir una dona com a vicepresidenta i Sanders, matisant que la seva prioritat serà una progressista, va replicar que ell «amb tota probabilitat» ho farà si aconsegueix la nominació.

Les seves opcions, no obstant, són gairebé nul·les, i per això el debat també era una oportunitat per a Biden d’intentar acostar-se a la base més a l’esquerra del partit. La va desaprofitar, però tindrà més opcions per continuar intentant-ho. Es referma com a favorit.