PANDÈMIA GLOBAL

Els italians compleixen amb resignació el tancament del país

Les últimes dades xifren en 1.016 els morts, dels quals 188 han mort en les últimes 24 hores

zentauroepp52759133 people wearing protective face mask walk in a virtually dese200312185229

zentauroepp52759133 people wearing protective face mask walk in a virtually dese200312185229 / MASSIMO PINCA

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El que semblava impossible està funcionant, tot i que no és ni serà fàcil de complir al peu de la lletra. El primer dia de «tancament total» de més de 60 milions d’habitants d’Itàlia s’ha complert bàsicament. Carrers deserts, botigues tancades, cues fora dels supermercats per mantenir a l’interior la distància de seguretat, esplèndids monuments potser finalment respirant i els quiosquers fent crucigrames. Qui més s’ha ressentit de la situació, inclosa la decepció per les mesures de la Banc Central Europeu (BCE), ha sigut la borsa de Milà, que ha perdut un 14%.

A Roma la policia ha dut a terme fins a 5.000 controls al carrer, ha posat 43 denúncies i ha arrestat tres persones. Una d’aquestes persones va tossir, en aparença expressament, davant els agents que l’havien parat. A la cèntrica plaça del Panteó, la guàrdia municipal de paisà va demanar als turistes i curiosos que encara queden que no formin grups. En un parc públic han multat un grup de ciclistes. Es pot passejar, però en solitari, i el passeig del gos domèstic només està permès fer-ho al costat de la vivenda. I tot, sempre, amb l’autodeclaració a la butxaca sobre per què s’ha sortit casa.

A partir d’aquest dissabte, el metro de Roma tancarà a les nou de la nit, l’aeroport de Fiumicino una terminal i en el de Ciampino se suspendran tots els vols. A Milà s’està organitzant el tancament d’un dels dos aeroports. 

Les últimes dades facilitades sobre morts a Itàlia pel coronavirus xifra el nombre en 1.016. En les últimes 24 hores has perdut la vida 188 persones, segons les últimes dades ofertes pel cap de la Protecció Civil, Angelo Borrelli. Els casos positius actuals ascendeixen a 12.839, un increment de més de 2.000 només en un dia, i 1.258 persones s’han curat, amb la qual cosa el nombre total de contagis des del principi de la crisi és de 15.113. La Llombardia és la regió més afectada, amb 744 morts i 6.896 casos positius actualment. La segueix l’Emília-Romanya, amb 146 morts i 1.758 casos.

Malgrat aquestes dades, en l’epicentre del contagi a Itàlia s’han produït avui dues petites bones notícies, a part de les entendridores històries de metges i infermeres que fa setmanes que no surten dels hospitals i dormen potser amb el cap recolzat a les taules. 

Metges jubilats

A Codogno, un dels 11 pobles (55.000 persones) del primer focus, confinats durant dues setmanes, els contagis s’han enfonsat: se n’han produït només quatre des de dilluns.  «El model Codogno funciona», ha dit l’alcalde Francesco Passerini. La segona esperança arriba de Milà: la regió fa tres dies que ingressa «només» 500 persones contagiades per dia, malgrat que són encara massa per a les UCI regionals: sobre 616 de disponibles, 560 estaven ocupades aquest dijous a la tarda. Per la qual cosa la regió continua instal·lant plantes de respiració artificial en tots els llocs possibles. El Govern ha contractat 20.000 metges jubilats i llicenciats en medicina que estaven fent l’especialització.

Notícies relacionades

La mala notícia és que «el pic de l’epidèmia es produirà a mitjans d’abril», és a dir, d’aquí un mes, per la qual cosa les dues setmanes de «tancament» d’Itàlia no haurien de ser suficients. Ho afirma al diari ‘La Repubblica’ Paolo Vineis, epidemiòleg ambiental de l’Imperial College de Londres.

Les estimacions de metges, governs i institucions internacionals respecte a les previsions es fan sobre la base de càlculs matemàtics. «Podrem fer una previsió sobre les pròximes setmanes sobre la base del que passi en els pròxims set dies», afirma Vineis, que afegeix: «A la Xina les persones infectades es doblaven cada cinc dies, mentre que a la Llombadía (Milà) passa cada 2-3 dies, o sigui més ràpidament».  Vineis explica que l’índex de contagi és igual a tots els països europeus, inclosos els EUA, però que «el retard (a prendre mesures) de cadascun dels països provocarà que la pandèmia duri bastant». «Els pròxims 10 dies seran crucials», repetien els científics italians el cap de setmana passat.