Crisi sanitària internacional

Minuts i gigues gratis contra el confinament a Itàlia

Empreses de comunicació amplien l'oferta de tele i mòbil sense cap cost per fer més suportable la tancada a casa

zentauroepp52721372 rome  italy   10 03 2020   a view of a nearly empty street i200310200028

zentauroepp52721372 rome italy 10 03 2020 a view of a nearly empty street i200310200028 / RICCARDO ANTIMIANI

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Vodafone ofereix gratuïtament minuts i gigues, Amazon permet accedir sense cap cost a Prime Video, Mondadori regala subscripcions de tres mesos de les seves revistes, els diaris ‘La Repubblica’ i ‘La Stampa’, el mateix. Són algunes de les iniciatives sorgides en les últimes hores a Itàlia, des que un decret del Govern ha convertit tot el país en una zona vermella amb l’objectiu de contenir el coronavirus. La deferència d’aquestes empreses és que els ciutadans puguin comptar amb una variada oferta de continguts per fer més suportable el confinament que les autoritats recomanen insistenment, a tota hora i des de tots els mitjans. No és per a menys: els morts ja s’eleven a 631 i els contagis superen l’esgarrifosa xifra de 10.000 persones, un panorama devastador tenint en compte que els serveis d’emergència dels hospitals estan completament col·lapsats.  

Actors, actrius, cantants, novel·listes, futbolistes i altres famosos es van sumant a les xarxes socials als ‘hastags’ #iostoacasa, #iorimangoincasa (jo soc a casa, jo em mantinc a casa) i altres similars per col·laborar amb el confinament de les ciutats, en part imposat i en part voluntari.

«Deixa el virus fora de la porta», diu el del Ministeri de Salut. «Jo em quedo a casa amb la música», diu un altre. «L’assumpte és seriós, nois. Ajudem-los a contenir el contagi», deia Luciano Ligabue, famós músic i cineasta italià. «Em quedo, és per al bé de tots», afegeix el cantautor Claudio Baglioni. «Tot i que el tingueu i no ho sapigueu, esteu contaminant als altres», predica l’actor Alessandro Borghi. La també popular Jesica diu als joves: «Pengeu ‘posts’ a Instagram dient que la vida perfecta és manteta i Neflix, doncs és ara que ho heu de fer, ¿no?».

Afirmacions infundades 

Diversos reportatges televisius han alertat en els últims dies a les autoritats perquè els joves de les primeres zones vermelles es burlaven públicament que el Covid-19 «només afectava els vells», de manera que els mitjans han començat a publicar estadístiques que ho desmenteixen, almenys en part. «No tots són gent gran: un de cada tres afectats que són a les UCI de la Llombardia té entre 50 i 64 anys i el 8%, entre 25 i 49 anys», destaca Giulio Gallera, conseller per al Benestar Social de la regió.

Mentre s’intenta contrarestar la suposada immortalitat dels joves, els efectes de les mesures del Govern van fent efecte en la població. Alguns continuen buidant supermercats, malgrat que les autoritats han avisat repetidament que no faltarà menjar. A partir d’aquest dimarts, als bancs nomçés hi entraran dos clients alhora. Per traslladar-se d’una ciutat o un poble a un altre s’ha de portar una autodeclaració, escrita en un imprès que es descarrega d’internet. Només es pot viatjar per feina, per raons sanitàries i per una necessitat justificada. Al Senat de la capital hi entren dos parlamentaris simultàniament, fins i tot si s’ha de votar. Els bars tanquen a les sis de la tarda i es pren la temperatura a tots els passatgers que surten d’Itàlia cap a un país extern de la UE.

Notícies relacionades

Quan el Govern va decretar el tancament del nord peninsular, unes 20.000 persones es van escapar a temps cap a les illes i cap al sud. Dos dies després, la zona vermella del nord va ser estesa a tot Itàlia. «Se’n van anar abans de la mitjanit, malgrat els crits que prohibien deixar la ciutat», escriu a ‘Els promesos’ Alessandro Manzoni. Era el segle XVIII.

I les coses podrien anar a més: els industrials del nord i diversos científics demanen que es tanquin totes les activitats econòmiques no essencials.

Moratòria en el pagament d’hipoteques, crèdits i impostos

L’Executiu italià té previst aprovar per decret l’aplicació d’una moratòria del pagament de les hipoteques i interessos bancaris i l’ajornament dels impostos,  a més d’altres ajuts a les famílies per costejar la sobrecàrrega que suposa el tancament d’escoles i universitats. En el cas de famílies amb menors, es preveu que un dels pares es pugui quedar a casa cobrant igualment el sou per la seva feina, com si fossin unes vacances.