EL DRAMA MIGRATORI

Grècia, la vergonya dels refugiats

Milers de refugiats estan amuntegats a la frontera grecoturca en condicions inhumanes esperant una oportunitat per entrar a territori de la UE

grecia-vergenza-migratoria / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Milers de refugiats dels milions que es troben a Turquia han intentat entrar a la Unió Europea a través de la frontera amb Grècia, després que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, anunciés a principis d’aquest mes que deixaria d’impedir que els migrants i els refugiats accedissin a la UE.

Enmig d’aquesta forta tensió entre Ankara i els socis europeus, Grècia ha desplegat policies antiavalots i guàrdies de fronteres que amb mètodes brutals han intentat evitar que els refugiats entressin al seu territori.

S’han vist escenes de policies llançant gasos lacrimògens i disparant contra menors i joves refugiats intentant fer caure una tanca fronterera sense èxit. Milers de refugiats s’han amuntegat a la frontera entre Turquia i Grècia en condicions inhumanes esperant una oportunitat per entrar en territori de la UE. Els que han aconseguit entrar han rebut atacs per part d’alguns extremistes grecs.

La brutalitat policial i la desídia europea han provocat un sentiment de profunda vergonya entre molts ciutadans europeus. 

Erdogan crida Grècia a obrir la seva frontera

Aquest diumenge, Erdogan ha cridat Grècia a obrir les seves fronteres i a permetre que els refugiats es desplacin a altres països de la UE. «Aquesta gent no s’hi quedarà (al vostre país), se n’anirà a altres països europeus», ha afirmat Erdogan.

«¿Per què no obriu les portes també, els deixeu anar-se’n a altres països i us allibereu d’aquesta càrrega?», ha preguntat Erdogan als grecs en el discurs que ha pronunciat el Dia Internacional de la Dona.

«¿Està occident amb el cor trencat per tot això? No. ¿Està protestant? No», ha remarcat Erdogan.

Xipre enviarà forces a Grècia

Per la seva part, Xipre ha anunciat avui que enviarà forces de seguretat a la frontera entre Grècia i Turquia per «ajudar a protegir-la».

El portaveu del govern grec Kyriakos Kusios ha remarcat en un comunicat que l’enviament es realitzarà després de la conversa telefònica que han mantingut aquest matí el president de Xipre, Nicos Anastasiades, i el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis.

«Forces de seguretat de Xipre viatjaran a Grècia immediatament per defensar i salvaguardar les seves fronteres i les de la UE», ha asseverat el portaveu.

La passada nit, Grècia va arrestar cinc refugiats. Turquia acusa Atenes de maltractar els refugiats i migrants. Molts han rebut pallisses i han sigut deportats a territori turc amb els pitjors mètodes.

Erdogan a Brussel·les demà

Erdogan viatja demà a Brussel·les per discutir amb representants de la UE l’acord que van firmar el 2016 per contenir el flux de refugiats de Turquia a la UE.

Notícies relacionades

El pacte suposava 6.000 milions d’euros en ajuda a Turquia per als refugiats sirians que es troben al seu territori –més de 3,5 milions– i la possibilitat que els turcs viatgessin sense visat a Europa.

La UE acusa Erdogan d’utilitzar la desesperació dels refugiats «amb finalitats polítiques», però manté les seves portes tancades i alerta de forma cínica els refugiats que no vagin a la frontera perquè està tancada.