Resolució judicial

L'emir de Dubai va segrestar i torturar les seves dues filles i va amenaçar la seva dona, segons la justícia britànica

Les dues noies continuen retingudes al país àrab i la dona viu a Londres, on tramita el divorci

zentauroepp52646228 dubai  united arab emirates     file    sheikh mohammed bin 200305194327

zentauroepp52646228 dubai united arab emirates file sheikh mohammed bin 200305194327 / STR

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La justícia britànica ha determinat que l’emir de Dubai va segrestar i va torturar les seves dues filles, les va obligar per la força a tornar a Dubai i va amenaçar la seva dona, contra la qual va llançar una campanya d’intimidació. El Tribunal Superior britànic ha ratificat, en una sèrie de sentències publicades aquest dijous, les al·legacions contra el xeic Mohammad ben al-Maktum, de 70 anys, presentades per la seva exdona, la princesa Haya Bint al-Hussain, de 45. L’emir havia fet tot el possible perquè no sortís a la llum el que la justícia britànica qualifica com uns fets provats a favor de la princesa.

Haya va fugir de Dubai amb els seus dos fills, un nen de 7 anys i una nena d’11, tement per la seva vida. En el veredicte, després de vuit mesos de litigi en els quals s’han sentit nombrosos testimonis, el jutge estima que el governador en cap dels Emirats Àrabs Units «no ha sigut franc i honest amb el tribunal».

Capturada a l’Índia 

Notícies relacionades

D’acord amb el jutge, l’any 2000, els agents de l’emir van perseguir fins a Anglaterra la seva filla Sheikha Shamsa, i presumiblement li van injectar un calmant i la van obligar a tornar a Dubai, on continua captiva. Una altra filla, Sheikha Latifa, va intentar fugir, sense èxit, en dues ocasions. L’última fuga, el 2018, va quedar ben documentada en un vídeo que ella mateixa va gravar. L’escapada va acabar quan va ser capturada a les costes de l’Índia i va ser obligada per la força a tornar a Dubai, on està detinguda sota arrest domiciliari. Segons el jutge, «les dues noies continuen estant sotmeses a la privació de llibertat».

La princesa Haya de Jordània s’havia casat amb el xeic el 2004 i era la seva sisena dona. L’any passat va iniciar una relació extraconjugal amb un guardaespatlles britànic. A partir d’aquell moment, va començar una campanya de desprestigi i intimidació, inclosa l’amenaça de deportació a una presó al desert. En aquestes circumstàncies, l’abril passat va fugir a Anglaterra amb els seus dos fills. La princesa viu molt protegida i està fent els tràmits de divorci a Londres.

Temes:

Regne Unit Dubai