EL DRAMA DE LA IMMIGRACIÓ

La ira de Lesbos

Ciutadans de l'illa grega protagonitzen actes de violència contra els immigrants i activistes de les ONG per la desesperada situació als camps de refugiats i el temor de la nova arribada de més immigrants

zentauroepp52595376 01 03 2020 01 march 2020  greece  lesbos  migrants arrive in200302200827

zentauroepp52595376 01 03 2020 01 march 2020 greece lesbos migrants arrive in200302200827 / Angelos Tzortzinis dpa

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La ràbia mai vista a Lesbos. La cèlebre illa grega, temps enrere símbol de solidaritat i acollida, ha esclatat aquest dilluns en episodis de violència social i ira ciutadana arran del xantatge de divendres passat del president turc, Recep Tayyip Erdogan, de no bloquejar les sortides de migrants des de Turquia. Per segon dia consecutiu, les protestes se succeeixen en una Lesbos col·lapsada i sense mitjans per fer front a les arribades.

A mitja tarda, turbes de civils vestits de negre i en motos impedien l’accés per les rutes secundàries al campament de refugiats de Mória. Ja caigut el sol, els camins pròxims es van omplir de migrants plantats en la ruta o que marxaven en direcció de Mitilene. De fons se sentien crits i sirenes d’ambulàncies després que un grup de radicals es concentrés al centre de la capital de Lesbos per manifestar la seva oposició al fet que a l’illa s’allotgin més migrants.

El resultat va ser també por i neguit entre molts activistes i voluntaris que ajuden els migrants, alguns dels quals no van sortir dels seus hotels i s’estan plantejant abandonar l’illa després de l’escalada de tensió. Una situació tràgica que es va sumar a la tragèdia de la mort d’un nen davant la costa de Lesbos. El nen va ser declarat mort després d’haver sigut traslladat a l’hospital de la ciutat, segons va informar la premsa local.

Maniobres amb foc real

Aparcada la calma, el Comandament Suprem Militar per a l’Interior i les Illes de les Forces Armades de Grècia (ASDEN) també van anunciar maniobres militars immediates i amb foc real a l’Egeu oriental, a poca distància de les costes de Turquia, una acció amb conseqüències imprevisibles. «Des del 2 de març del 2020 i en les pròximes 24 hores hi haurà trets amb munició real d’armament lleuger i pesat amb trajectòries rectes a les regions marítimes a l’est de les illes de l’Egeu oriental, des de l’illa de Samotràcia a Castellroig», va informar l’ASDEN en un comunicat recollit per l’agència de notícies oficial grega, AMNA. A l’anunci el va seguir el soroll de caces i helicòpters que sobrevolaven l’illa. 

Notícies relacionades

Aquest còctel potencialment explosiu va elevar encara més la sensació d’inseguretat en una illa que també viu del turisme. «Les protestes van començar diumenge i és probable que en els pròxims dies la situació es faci encara més tensa», explicava una nerviosa treballadora d’una companyia internacional de lloguer de cotxes. «Aquesta illa s’ha tornat un camp de concentració per a migrants. Això és inassumible. Estem esgotats i Europa ens ha abandonat», argumentava en el mateix to el Gavriilis, un mariner jubilat. «Però aquesta ira ha explotat perquè Erdogan està utilitzant-nos com arma per pressionar la Unió Europea», afegia, entristit per la situació.

El vent ja havia començat a canviar diumenge, quan desconeguts van incendiar un centre d’acolliment per a migrants a la platja Skala Sykamineas, anteriorment gestionat per l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), segons va informar la premsa local. Aquest fet i denúncies d’activistes que van afirmar haver sigut colpejats per grups de radicals va disparar l’alerta de diverses agències internacionals i de les ONG, moltes de les quals han recomanat als seus integrants mantenir-se allunyats de les grans concentracions.