La dreta populista guanya a Eslovàquia

El conservador Matovic, defensor de la família i el patriotisme, guanya amb la seva promesa d'acabar amb la corrupció

zentauroepp52575601 bratislava  slovakia  slovak republic    01 03 2020   leader200301141901

zentauroepp52575601 bratislava slovakia slovak republic 01 03 2020 leader200301141901 / MARTIN DIVISEK

2
Es llegeix en minuts
EFE / BRATISLAVA

Eslovàquia ha votat pel canvi. El moviment opositor Gent Corrent i Personalitats Independents (OLaNO)del populista conservador Igor Matovic, és el vencedor dels comicis legislatius a Eslovàquia celebrats dissabte, que augura un difícil procés per a la formació d’un nou Govern. OLaNO va obtenir el 25,02% dels sufragis, per davant del 18,29% del governant socialdemòcrata SMER.

Els socialdemòcrates, hegemònics a les urnes els últims 15 anys però desprestigiats per l’assassinat del periodista Jan Kuciak i els indicis de connivència amb el crim organitzat, ha retrocedit 10 punts des del 28,28% obtingut fa quatre anys. Al contrari, OLaNO gairebé s’ha duplicat al pujar 12 punts, impulsat pel vot protesta i amb una campanya centrada en la lluita contra la corrupció.

Amb un 8,24% dels vots, la formació d’extrema dreta ‘Som una família’ (Sme Rodina), soci eslovac del nacionalista i xenòfob ‘Moviment per una Europa de Nacions i Llibertats’, encapçalat per la francesa Marine Le Pen i l’italià Matteo Salvini, és la tercera força del nou Parlament. El segueix de prop, amb el 7,97%, el partit neonazi Nostra Eslovàquia, de Marian Kotleba, considerat encara més radical que Sme Rodina.

La formació liberal Llibertat i Solidaritat (SaS), que va caure del 12,10% al 6,21 % i l’acabat de crear Per la gent (Za ludi), formació centrista de l’expresident Andrej Kiska, que obté el 5,77%, entrarien també al Parlament unicambral.

«Justícia per a tothom»

Tot just conèixer-se els restultats, el líder conservador Matovic, de 46 anys, va prometre formar un Govern que «en primer lloc, no servirà als interessos del deu per cent més acabalat, sinó de 5,4 milions de persones, on la justícia serà per a tothom i tots serem iguals davant de la llei»

Igor Matovic és un empresari de mitjans de comunicació que va aconseguir acaparar el vot de protesta amb la seva aposta contra la corrupció i així posar fi a dues dècades d’hegemonia socialdemòcrata a les urnes. És líder i fundador d’OLaN i en la campanya va predicar nul·la tolerància amb la corrupció regnant que va quedar brutalment de manifest després de l’assassinat del periodista d’investigació Jan Kuciak fa dos anys a prop de Bratislava.

Notícies relacionades

Considerat per molts com un populista impredictible, en els pilars del programa del seu partit defensa l’estat de dret, la família, els valors cristians i l’educació en el patriotisme.

Advoca a més per restringir la llei de l’avortament, una actitud que, igual com les seves reticències als drets de les persones LGBTIQ, troba eco entre els seus connacionals, de majoria catòlica.

Temes:

Eslovàquia