Israel vota per tercera vegada en 11 mesos per sortir del bloqueig

Els sondejos pronostiquen un empat entre el Likud de Netanyahu i la coalició de centredreta de Gantz

Una estreta victòria dels blanc-i-blaus podria forçar un govern d'unitat sense 'Bibi', a judici per corrupció

zentauroepp52578084 file photo  a combination picture shows benny gantz  leader 200301161431

zentauroepp52578084 file photo a combination picture shows benny gantz leader 200301161431 / AMIR COHEN

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba

Per no perdre el costum, el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, esgota les últimes hores abans que obrin els col·legis electorals per arrencar uns vots als ciutadans més ultradretans.

A un dia que Israel celebri les seves terceres eleccions legislatives en menys d’onze mesos, Bibi, com es coneix popularment Netanyahu, ha promès en una entrevista a la ràdio pública israeliana que, si guanya els comicis, s’annexionaran parts del territori palestí ocupat de Cisjordània «en qüestió de setmanes».

El primer ministre ha assegurat aquest diumenge que l’annexió de la Vall del Jordà i altres parts de Cisjordània serà la seva màxima prioritat si segueix al seu tron de rei d’Israel, en el qual porta una dècada.

Netanyahu ha assenyalat que «el comitè conjunt nord-americà i israelià (encarregat d’elaborar l’annexió de parts de Cisjordània) va començar a treballar fa una setmana».

Un pla que viola el dret internacional

El pla de pau per l’Orient Mitjà presentat pel president dels Estats Units, Donald Trump, a final de gener a la Casa Blanca, al costat del seu amic ‘Bibi’, dona llum verda a Israel per annexionar-se parts de Cisjordània.  El projecte viola el dret internacional, que advoca per una solució de dos estats. El palestí hauria d’establir-se a les fronteres anteriors a la guerra de 1967, en la qual Israel va ocupar Gaza, Cisjordània, Jersualem est, el Golan sirià i la península egípcia del Sinaí.

La situació a Israel no és tan diferent de la que hi havia en els comicis anteriors del 17 de setembre i el 9 d’abril pel que fa a les possibilitats que guanyi Netanyahu per un marge estret. El que ara ha canviat és que a partir del 17 de març s’enfronta a un judici per càrrecs de suborn, frau i abús de poder en tres casos de corrupció.

Les intencions de vot de l’electorat israelià no s’han mogut gens ni mica. La mitjana d’escons que li atorga una combinació de sondejos és de 34 davant dels 34 que també obtindria la coalició de centredreta Blau i Blanc, encapçalada per Benny Gantz. Algunes enquestes fins i tot donen la victòria al primer ministre per dos seients en una Knésset (Parlament israelià) de 120.

Tot en punt mort

En aquesta ocasió són 29 les formacions que s’hi presenten, però no s’espera que més de vuit superin el mínim del 3,25% dels vots necessaris per entrar a la cambra, on cap partit ha aconseguit mai majoria absoluta. A Israel sempre han sigut necessaris els governs de coalició.

Si els vaticinis dels sondejos es compleixen, tot seguirà en un punt mort, especialment si les dues formacions principals en lliça empaten en nombre d’escons. 

Netanyahu voldrà quedar-se a la seva cadira perquè mentre duri el judici –des de mesos fins a uns anys– pot ser primer ministre, segons la llei.

El seu problema és aconseguir el recolzament de 61 diputats, tot i que hi ha més forces d’ultradreta i religioses disposades a recolzar-lo que les proclius a donar suport a Gantz.

Netanyahu pot comptar amb els 16 escons que obtindrien els partits ultraortodoxos Shas i Judaisme Unit de la Torà, i els 7 de l’ultradretà Yamina (dreta), però li faltarien uns quants per formar coalició. 

El líder del partit d’ultradreta laic Israel Casa Nostra, Avigdor Lieberman, que preveu obtenir entre 7 i 8 escons, ha dit que no li donarà suport, però podria canviar d’opinió.

Gantz ho té pitjor que ‘Bibi’

Gantz ho té pitjor que ‘Bibi’. De moment, compta amb els 9 o 10 seients que les enquestes donen a l’aliança de partits de centreesquerra Laboristes-Gesher-Meretz, i potser guanyar-se el suport de Lieberman, però no seria suficient.

Notícies relacionades

La tercera força, segons els sondejos, serà la Llista Conjunta, integrada per partits principalment palestins d’Israel, que aconseguiran entre 14 i 15 escons. Però la Llista Conjunta només recolzarà Gantz si canvia radicalment les seves actituds respecte a l’annexió de parts de Cisjordània, la seva actitud cap a Gaza i cap a l’ocupació, una cosa impensable.

Si Gantz s’imposés a Netanyahu, tot i que fos per una victòria molt ajustada, podria obrir-se la porta a la formació d’un govern d’unitat nacional entre les dues forces principals. Blau i Blanc està disposat a crear-lo, però a canvi de sacrificar Netanyahu, a qui s’apartaria del càrrec de primer ministre pels casos de corrupció.