EL DRAMA MIGRATORI

Les illes gregues es revolten contra el projecte de nous centres per a immigrants

La població insular pròxima a Turquia protesta contra la construcció de nous CIE

L'Executiu afirma que està fent «tot el possible per accelerar les devolucions»

zentauroepp52512205 topshot a demonstrator throws a stone toward riot police o200227102518 / ARIS MESSINIS

zentauroepp52512205 topshot   a demonstrator throws a stone toward riot police o200227102518
zentauroepp52512223 topshot   a greek anti riot officer helps a colleague up aft200227102526

/

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Els habitants de les illes gregues de Lesbos i Qhios han anat aquest dijous a la vaga per segon dia consecutiu en protesta per la intenció del Govern d’Atenes  de construir diversos Centres d’Internament per a Estrangers (CIE) a les illes que reben migrants i refugiats des de Turquia.

Aquest dijous, no obstant, ha sigut molt més tranquil que la jornada de dimecres, quan la policia antiavalots grega va dispersar diverses manifestacions de forma molt violenta, com també ho van ser, es pot dir, les mateixes manifestacions. Durant la matinada de dimecres, un grup d’habitants de l’illa va anar a l’hotel on s’allotjaven els policies –que havien arribat aquesta setmana des d’Atenes– per agredir-los. Hi ha més d’un centenar de ferits entre civils i policies.

Per rebaixar la tensió, el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha decidit que els antiavalots abandonessin l’illa, però va criticar l’atac. «Els policies són funcionaris que vesteixen la insígnia nacional. És de covards pegar-los, més encara si estan dormint», ha dit Mitsotakis aquest dijous, en una reunió extraordinària del Consell de Ministres.

Fora d’això, persisteix: «Els CIE són l’únic pla possible», ha dit el primer ministre hel·lè. En total, els centres tindran una capacitat d’allotjar 20.000 persones, segons Atenes. A les illes gregues, no obstant, hi ha prop de 40.000 sol·licitants d’asil.

El seu portaveu, Stelios Petsas, ha anat més enllà. «No hi ha cap pla alternatiu. Estem fent tot el possible per accelerar les devolucions. Les comunitats locals han d’adonar-se que el pla del Govern els interessa, perquè mantenir la situació actual no és viable», ha explicat a la televisió grega Skai.

Sentir general

Si les protestes no ho viten, els nous CIE s’hauran de començar a construir a les illes de Lesbos, Samos i Quios al març. I allà ningú vol aquests nous centres, que segons els habitants de les illes, perpetuaran la presència de refugiats i, així, el problema.

Ho demostra un sondeig publicat aquest dijous a Grècia: segons la investigació de Kapa Research, el 65% de la població insular grega considera que els sol·licitants d’asil són una amenaça per al país, i un 94% considera que l’arribada de migrants els ha afectat psicològicament.

Les posicions, per tant, estan completament enfrontades. El Govern de Mitsotakis assegura que no hi ha cap altra opció que no sigui construir els CIE; els ajuntaments i els Executius illencs diuen que no ho permetran mai.

La tensió és pels núvols. «He llegit a internet que el primer ministre està molt enfadat amb mi –ha dit en un vídeo que s’ha fet viral el governador de la regió nord de l’Egeu,  Konstantinos Muzuris, que va formar part, fa uns anys, del partit de Mitsotakis, Nova Democràcia (ND)–. T’ho dic així: M’importa ¡això!, el que ell pensi de mi». Quan pronuncia l’’això’, Muzuris s’agafa els genitals.

La viralització d’aquest gest li ha costat cara a Muzuris. Aquest dijous Mitsotakis s’ha reunit amb diversos alcaldes de la regió. El primer ministre, no obstant, ha dit que no ha de parlar de res amb Muzuris si abans aquest no es disculpa. «No demano perdó per les meves converses privades– ha dit Muzuris després de la publicació del vídeo–. En les meves converses privades m’expresso com vull».

Pèrdua de control

Durant els últims mesos, amb la nova llei migratòria aprovada el novembre passat, la tensió a les illes gregues ha anat en augment. Fa un mes, Lesbos va viure la manifestació de refugiats més gran que es coneix en anys. La policia, com ja va fer aquest dimecres, la va dispersar brutalment, gasant tots els refugiats presents, entre els quals hi havia desenes de nens i nadons.

Notícies relacionades

«Després de les escenes de ‘guerra’ que hem vist, Mitsotakis no ha tingut cap altra opció que convidar els alcaldes de les illes per dialogar –deia l’editorial d’aquest dijous del diari ‘To Vima’, de centreesquerra–. El moviment és encertat, però arriba tard, després d’aquestes imatges vergonyoses que hem vist tots, en les quals la policia ofega en gas civils i, en molts casos, els pega innecessàriament».

L’anterior primer ministre grec, Alexis Tsipras, també s’ha afegit a les crítiques. «Heu portat aquest país al caos; Grècia ara és com el salvatge Oest. ¿Qui és el responsable de tot això? ¿Algú prendrà responsabilitats de tot el que està passant? ¿Creieu que podeu solucionar tots els problemes amb violència i autoritarisme?», ha denunciat l’actual líder de l’oposició.