Dur informe de l'ONU

Bachelet assegura que Colòmbia pateix una «violència endèmica»

L'alta comissionada de Drets Humans denuncia que es van cometre 36 matances i van ser assassinats 108 líders el 2019

Insta a garantir la vida dels excombatents de les FARC que es van acollir a l'acord de pau

afp 1ic4c4

afp 1ic4c4 / CRISTIAN HERNANDEZ (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A Colòmbia hi ha un «nivell de violència endèmica». A aquesta conclusió ha arribat l’alta comissionada de l’ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet. L’informe anual sobre la situació en aquest país va ser donat a conèixer a Bogotà per Alberto Brunori en nom seu. «El 2019 vam continuar observant la persistència d’alts nivells de violència que van generar greus violacions de drets humans», va dir. La taxa d’homicidis no és la més alta de la regió: 23 per cada 100.000 habitants, gairebé un terç de la veneçolana. Però l’any passat van tenir lloc 36 matances i van perdre la vida en mans de bandes narcotraficants i paramilitars 108 líders socials, la xifra més alta des del 2014.

Notícies relacionades

L’expresidenta xilena va reclamar a l’Estat colombià que iniciï «investigacions exhaustives, efectives i independents» pels casos de repressió policial durant les recents protestes contra el Govern d’Iván Duque. Bachelet va fer referència a les ensopegades en la implementació de l’acord que van subscriure el 2016 el llavors president, Juan Manuel Santos, i les FARC per finalitzar el conflicte armat. «Al ser un procés de pau de llarg abast, l’alta comissionada insta que aquest continuï rebent el recolzament i el compromís de la societat i autoritats colombianes.» 

Pressió popular

Dies enrere, la Missió de Verificació dels acords de l’ONU havia expressat la seva repulsa a l’assassinat de tres exguerrillers desmobilitzats. Des del 2016 van morir gairebé 200 exinsurgents sota circumstàncies similars. «El Govern és molt lluny d’una implementació seriosa dels acords de pau. És necessari que milions de colombians i colombianes li exigeixin posar-se a l’altura. No volem una repetició del conflicte; això no pot tornar a passar-nos mai», va dir Rodrigo Londoño, l’excap de la guerrilla convertida en el partit polític Força Alternativa Revolucionària del Comú, després d’haver-se reunit amb la comitiva de Bachelet.

Temes:

FARC Colòmbia