PRIMÀRIES DEMÒCRATES

Sanders afegeix un nou obstacle al seu camí: la presumpta influència russa

Intel·ligència ha informat que el Kremlin vol ajudar-lo a conquistar la nominació

El senador per Vermont ha rebutjat sense embuts el suposat interès de Putin per beneficiar-lo

zentauroepp52438513 22 february 2020  us  san antonio  us democratic presidentia200223190158

zentauroepp52438513 22 february 2020 us san antonio us democratic presidentia200223190158 / Bob Daemmrich ZUMA Wire dpa

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

En els seus mítings electorals, Bernie Sanders sol desglossar les grans indústries a les quals pretén enfrontar-se per transformar l’economia si arriba a la Casa Blanca: els bancs de «Wall Street», les «companyies d’assegurances», les «farmacèutiques», la «indústria dels combustibles fòssils», el «complex militar-industrial» i el «complex industrial de presons». Gairebé res. I cal afegir-hi l’‘establishment’ demòcrata o els grans mitjans generalistes, oposats per diferents motius a la idea d’un candidat socialdemòcrata que posa els treballadors en el centre de la seva agenda i pretén refer les costures del sistema nord-americà. Per si fossin pocs els obstacles al seu camí, Sanders compta amb un de nou: l’ombra de la influència russa per beneficiar la seva campanya.

Notícies relacionades

Aquesta setmana es va publicar que Rússia estaria provant d’interferir novament a la campanya amb tàctiques de propaganda i desinformació. No només per contribuir a la reelecció de Donald Trump, sinó també per aconseguir que Sanders conquisti la nominació demòcrata. Aquesta preferència la comparteixen la Casa Blanca i els seus aliats republicans, que veuen el senador per Vermont com un dels candidats més vulnerables, una presa teòricament fàcil per a la maquinària conservadora, abocada en explotar el seu socialisme per espantar els votants.

Sanders ha reconegut que va ser informat fa un mes per la intel·ligència de les presumptes maniobres del Kremlin per beneficiar-lo. No és un assumpte que li interessi perquè només podria augmentar la desconfiança que senten cap a la seva campanya molts demòcrates. «Francament, no m’importa qui vol Putin de president», va dir aquesta setmana. «El meu missatge per a Putin és clar: mantén-te allunyat de les eleccions nord-americanes. Com a president m’encarregaré que així sigui». El candidat va arribar a dir que és possible que alguns dels agressius comentaris atribuïts als seus seguidors a la xarxa formin part de la campanya russa. En qualsevol cas, el seu rebuig frontal de la ingerència de Moscou contrasta amb el de Trump, que va dir que aquestes al·legacions són part de la «campanya de desinformació» demòcrata contra la seva presidència.